2024. április 20. - Tivadar

Civilek az EU migrációs terve ellen

Több mint 100 civil szervezet üzen az EU vezetőinek: utasítsák el a veszélyes migrációs tervet.
2016. június 27. hétfő 10:30 - HírExtra


Az Európai Unió egy újabb sötét fejezetet nyit a történetében, ha nem utasítja el az Európai Bizottság migrációs javaslatát – figyelmeztet több mint 100 civil szervezet. Az aláírók szerint minden további, egy olyan külpolitika felé tett lépéssel, amelynek egyetlen célja a migráció megfékezése, az EU és tagországai tovább rombolják hitelességüket és tekintélyüket az emberi jogok területén. Felszólítják Európa vezetőit, hogy utasítsák el a Bizottság javaslatát, amely bebetonozná azt a megközelítést, amely az elrettentést és a visszaküldést helyezné az EU és a harmadik országok közötti együttműködés fókuszába.

A terv alapján segélyekkel, kereskedemi célú és egyéb támogatásokkal ösztönöznék az országokat, hogy csökkentsék az EU partjait elérő migránsok számát. A tervet június elején mutatta be a Bizottság, ezen a héten pedig az állam- és kormányfők a brüsszeli EU csúcson tárgyalnak majd róla. A tervet az EU-Törökország alku inspirálta, amelynek köszönhetően ezrek rekedtek Görögországban embertelen és rettenetes körülmények között. A kiskorúak különösen veszélyeztetettek: több száz kisérő nélküli kiskorút tartanak fogva menekültügyi őrizetekben vagy kényszerítenek arra, hogy rendőrségi fogdákban aludjon.

A több mint 100 jogvédő, humanitárius, egészségügyi, migrációs és fejlesztési ügynökséget is magában foglaló koalíció szerint Európa saját emberi jogokra építő külpolitikáját torpedózza meg ezzel, és ássa alá a menedékhez való jogot. Semmilyen garancia nincsen arra, hogy az emberi jogok, a joguralom elve és a védelmet nyújtó mechanizmusok működni fognak, ha az EU alkut köt azokkal az országokkal, amelyek szerinte hatásosan blokkolni fogják az Európába tartó migrációt. Ez a nemzetközi jog nagyon is valószínű megsértését jelenti majd, amely tiltja a visszaküldéseket az olyan helyekre, ahol az emberek jogsértések áldozatai lehetnek. “A felelősség és annak vállalása az emberi jogok megsértéséért nem ér véget Európa határainál.” - áll a nyilatkozatban.

A terv továbbá nem vesz tudomást arról a tényről sem, hogy az elrettentést célzó stratégiák hatástalanok. Az EU jelenlegi megközelítése nemcsak nem fogja megtörni “a csempészek üzleti modelljét”, de növelni fogja az emberek szenvedését, mivel arra kényszeríti őket, hogy még veszélyesebb útvonalakon próbálják meg elérni Európát.

A civil szevezetekből álló koalíció amiatt is komolyan aggódik, hogy a tervezet alapján az európai fejlesztési segélyeket a migráció megfékezésére fogják felhasználni. “Ez teljesen ellentétes az EU kötelezettségvállalásával, hogy a fejlesztési támogatásokat a szegénység felszámolására használják” - áll a nyilatkozatban. A szervezetek arra is figyelmeztetnek, hogy hosszabb távon is komoly ára lesz azoknak a migrációs alkuknak, amelyeket olyan országokkal kötnek, ahol az emberi jogokat rendszeresen megsértik. Ezek az alkuk “aláássák az emberi jogokat a világban, és állandósítják az erőszakot és elnyomást, amely elől az emberek menekülnek.”

A civil szervezetek felszólítják tehát Európa vezetőit, hogy utasítsák el a Bizottság migrációs tervét. Helyette inkább az európai országoknak ki kellene dolgozniuk egy a migráció kezelésére vonatkozó hosszútávon is fenntartható stratégiát. “Az EU, amely azzal a megfontolással jött létre, hogy többet ne legyen háború Európában, sötét fejezet megnyitására készül” - figyelmeztetnek közös nyilatkozatukban a civil szervezetek.


Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását