2024. április 19. - Emma

A lengyelek egy új EU-ba várják vissza a briteket

Lengyelország törekedni fog arra, hogy az Egyesült Királyságban új népszavazást tartsanak, és az ország visszatérjen egy megreformált Európai Unióba - jelentette ki hétfőn Jaroslaw Kaczynski, a lengyel kormányzó párt, a Jog és Igazságosság (PiS) elnöke.
2016. június 29. szerda 12:26 - HírExtra

 

    "Koncepciónk azokat a lépéseket tartalmazza, hogy az Egyesült Királyság visszatérjen, hogy legyen egy új népszavazás" - mondta a kelet-lengyelországi Bialystokba látogató Kaczynski, hozzátéve, hogy ki kell használni azokat a brit hangokat, melyek az EU-ban maradás mellett szólalnak fel.

    Aláhúzta ugyanakkor: az EU-nak "radikálisan változnia kell". Megerősítette múlt pénteken megfogalmazott véleményét, miszerint új uniós alapszerződés kidolgozására van szükség. Ez elsősorban a szubszidiaritás, vagyis az ügyközeli döntéshozatal elvét tartaná szem előtt, és "a nemzetállamok nagyon messzemenő autonómiáján alapulna".

    "Európa gazdagsága a nagy kulturális sokszínűségben, a társadalmi élet különféle struktúráiban rejlik" - mondta Kaczynski, hozzátéve: mindezt nagy erővé lehet egyesíteni, de "más elvek mentén, mint a lisszaboni szerződés és még inkább az ezt követő gyakorlat meghatározza".

    A PiS elnöke úgy találta: semmi jóra nem vezetett a "fatális elv", hogy a nehéz helyzetekre "még több Európa" jelszóval kell reagálni. A mélyebb uniós integrációt Kaczynski egyenlővé tette Berlin és Párizs hatalmának megerősítésével.

    A brit szavazás eredményét az eddigi uniós politika "nagy, borzasztó vereségének" minősítette, melyből "az EU jelenlegi vezetésére nézve személyi következtetéseket kell levonni". Kaczynski ebben az összefüggésben az Európai Bizottság szerepét emelte ki, és külön kitért Donald Tusk, az Európai Tanács lengyel elnökének személyére is. Tusk szerinte az Egyesült Királysággal folytatott uniós tárgyalások egyik főszereplőjeként "közvetlenül felelős a Brexitért".

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását