2018. június 19. - Gyárfás
A magyar származású fejlesztő, Veres János vezetésével a Xerox amerikai kutatóközpontjában, a PARC-ban olyan 3D-s nyomtatási eljárás kifejlesztésén dolgoznak, amely lehetővé tenné a jövőben, hogy az okos eszközeit - technikai, vagy formai kötöttségek megtartása nélkül - bárki a saját elképzelése, fantáziája szerint készíthesse el.
2016. július 1. péntek 08:04 - HírExtra

A Xerox kutatólaborjaiban az elmúlt évtizedekben számtalan, azóta világszerte elterjedt technológiát, terméket hoztak létre kezdve a számítógépes egértől a grafikus kezelőfelületig. Napjainkban újabb korszakalkotó fejlesztésen dolgoznak a vállalat szakemberei. A 3D-s nyomtatás lehetőségeit tágítva a PARC fejlesztői, Veres János programvezető irányításával az okos eszközök új generációjának megalkotásához alkalmazható nyomtatási eljárás megvalósításával foglalkoznak.

Jelenleg az elektronikával működő okos eszközök döntő részét mindenhol a meglévő merev sablonok alapján és fix alkotóelemek beépítésével gyártják le. A Xerox szakemberei ellenben olyan 3D-s nyomtatási folyamat kifejlesztésére koncentrálnak, ami az okos tinta használatával nem csupán változtatható színeket, formákat készít, hanem szabadon alakítható, elektronikus funkciókkal ellátott komponenseket is.

A kutatók most azon dolgoznak, hogy kialakítsák a 3D-ben nyomtatható, rugalmasan formázható hibrid elektronikát. A nyomtatott áramkörök jelentik az elektronikai alkatrészek alapját, ezért azok flexibilissé tétele, formálhatósága, egyéni preferenciák szerinti tervezhetősége kulcsfontosságú lesz az új generációs okos szerkezetek jövőbeni gyártásához.

„Legyen szó telefonról, számítógépről, hordható berendezésekről, autóipari alkatrészekről, érzékelőkről, elemekről, vagy éppen akkumulátorokról a 3D-s nyomtatási eljárásunkkal a jövőben bármit képesek leszünk előállítani, az egyedi szempontok figyelembevételével, és mindezeket bármilyen komplexitással." – fejtette ki Veres János, a PARC programvezetője.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását