2024. április 19. - Emma

Laptopokat ajándékoznak a bécsiek

A Net(t)books projekt keretében régi laptopjaikat ajánlhatják fel adománynak a bécsiek. A gépek szoftverfrissítés és karbantartás után, szociális intézményeken keresztül kerülnek a rászorulókhoz.
2016. július 19. kedd 13:43 - HírExtra


Június elseje óta a bécsiek nem csak pénzadományokkal, élelmiszerrel vagy önkénteskedéssel segíthetnek, hanem használt laptopokkal és tabletekkel is. A Net(t)books projektnek már a neve is jelzi, hogy csupán kedvességre és egy kiszolgált hordozható számítógépre van szükség ahhoz, hogy valaki részt vegyen a programban. A régi, használaton kívüli laptopokat és tableteket a hozzájuk tartozó töltőkábellel együtt városszerte több gyűjtőhelyen is átveszik. Az újratelepítés során törlik róluk a korábbi adatokat, és használatra alkalmas állapotban továbbítják a gépeket szociális intézményeknek, segélyszervezeteknek.

Átvevőhelyként a bécsi népfőiskola, a VHS Wien intézményei szolgálnak. Azok a gépek, amelyeket már nem lehet újra használható állapotba hozni, a DRZ elektronikai hulladékbontó és –újrahasznosító központba kerülnek. A DRZ ugyanis a bécsi népfőiskola szocioökonómiai üzeme, ahol hátrányos helyzetű, régóta munkanélküli embereket foglalkoztatnak. Ezért a projekt, amelyet az MA 48, Bécs hulladékkezelésért felelős ügyosztálya is támogat, több szempontból is nagyon hasznos.

„A szociálisan hátrányos helyzetűek ingyen számitógépet kapnak, miközben a munkanélküliek számára a szocioökonómiai üzemben a számítógépeken végzett munka az első lépcsőt jelenti a munkaerőpiacra való visszatéréshez. Az újrahasznosítás forráskímélő megoldás, miközben meghosszabbítjuk a gépek élettartamát. Ez egy csodálatos projekt, amelyből egyszerre sok ember profitálhat”, méltatta az ötletet Sonja Wehsely, szociális ügyekért felelős városi Az első 12 laptopot a Johannita Segítő Szolgálat vehette át, amely többek között egy menekültszállót is üzemeltet Bécs Liesing kerületében.

 A bécsi népfőiskola együttműködő partnere, az i4next jóvoltából immár összesen 140 adomány-számítógép várja használatra készen, hogy a Dolgozó Szamaritánusok Szövetsége, a Bécsi Vöröskereszt, a Katolikus Karitász és további segélyszervezetek közvetítésével használatba vehessék őket új tulajdonosaik.
Forrás: Eurocom
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását