2024. március 29. - Auguszta
Nyilvános árverésen próbálja fémhulladéknak értékesíteni Asztúria hercege nevű, elöregedett repülőgép anyahajóját a spanyol haditengerészet. A kikiáltási ár 2,4 millió euró (750 millió forint) - jelent meg a hivatalos spanyol állami közlönyben (BOE) kedden.
2016. július 20. szerda 08:41 - HírExtra

 

    A spanyol flotta egykor zászlóshajójának számító repülőgép-hordozót 1988 és 2013 között használta a haditengerészet. A 29 repülő fogadására képes anyahajó felújítása jócskán meghaladná a 100 millió eurót (31,3 milliárd forint), amelyre azonban a gazdasági megszorítások miatt nincs pénz.

    Az árverést először tavaly év végén hirdették meg, akkor még 4,8 millió euróért (1,5 milliárd forint), de a 14 érdeklődő cég közül csupán egy nyújtott be ajánlatot, amelyet formai hibák miatt végül elutasítottak.

Egy ajánlat sem jött

    Áprilisban ismét megkísérelték az árverést, ekkor már 2,9 millió eurós (908 millió forint) kikiáltási áron, de egy ajánlat sem érkezett.

    A spanyol sajtóban megjelent szakértői vélemények szerint ennek oka, hogy rendkívül szigorú feltételek vonatkoznak a megvásárolt hadihajó leselejtezésére, kezdve a veszélyes hulladékok eltávolításától, egészen a hajótest szétszereléséig, amelyet csak olyan országban végeztethet el az új tulajdonos, amely tagja a NATO-nak, vagy az OECD-nek (Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet). Ráadásul az alkotóelemek értékesítésének sem kedvez az acél világpiaci árának csökkenése.

    Az Asztúria hercegére szeptember elejéig lehet ajánlatot tenni, amelyhez letétbe kell helyezni a kikiáltási ár 20 százalékát. Az eredményt szeptember végén hozzák nyilvánosságra.

    A spanyol haditengerészet az elmúlt három évben mintegy tucatnyi elöregedett hadihajót értékesített.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását