2024. április 19. - Emma

Gubanc lehet a lengyelek és ukránok között

Lagzi Gábor egyetemi tanár szerint lengyel-ukrán konfliktushoz vezethet, hogy a lengyel szejm pénteken népirtásnak minősítette az Ukrán Felkelő Hadsereg (UPA) által 1943 nyarán elkövetett, több mint százezer lengyel áldozattal járó volhíniai mészárlást.
2016. július 23. szombat 11:14 - HírExtra

 

    Az M1 aktuális csatorna szombat reggeli műsorában az egyetemi tanár azt mondta, annak ellenére szülhet konfliktust a határozat elfogadása, hogy abban a lengyel törvényhozók kijelentették: nem ukránellenes lépésről van szó, eddig "nem lehetett nevén nevezni a dolgokat", most kimondták, embereknek azért kellett meghalniuk, mert lengyelek voltak.

    Lagzi Gábor ehhez hozzátette, eddig a lengyeleknél is konszenzus volt arról, hogy a jó ukrán stratégiai kapcsolatok fontosabbak, ezért nem foglalkoztak az üggyel, mindössze 2003-ban hoztak egy olyan határozatot, amely népirtásjellegűnek minősítette az eseményeket. Azóta elmondása szerint jelentős változás volt a közhangulatban, kelet-lengyelországi szervezetek nyomására fogadták el a határozatot.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását