2024. március 29. - Auguszta

A Richter jövője

A vártnál jobb második negyedéves eredmények ellenére csak részben változtat idei előrejelzésein a Richter Gedeon Nyrt., a gyógyszergyár továbbra is nulla és 5 százalék közötti árbevételcsökkenést vár 2016-ban.
2016. július 29. péntek 08:16 - HírExtra

 

    Bogsch Erik, a gyógyszergyár vezérigazgatója csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón kifejtette: egy negyedévvel korábban, csakúgy mint februárban, 5 százalékos euróban számolt visszaeséssel kalkulált a cég, azonban ha az árfolyamok nem romlanak, lehet, hogy valamivel kisebb mértékben mérséklődhet a Richter árbevétele. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy az euró árfolyamváltozása miatt nehéz pontos előrejelzést adni.  

    A tavalyi nagyon erős bázishoz képest a gyógyszergyár nettó nyeresége 18,10 milliárd forint lett az április-júniusi időszakban, 19,4 százalékkal maradt el a múlt év második negyedévétől, amit a vezérigazgató elsősorban az egy év alatt, mintegy 25 százalékkal gyengülő euró-rubel árfolyammal, valamint a magasabb értékesítési és marketingköltségekkel indokolt, amelyet csak részben ellensúlyoztak például a csökkenő kutatási-fejlesztési költségek.

    Az év első hat hónapjában 187,27 milliárd forint árbevételt ért el a Richter, 1,8 százalékkal többet, mint tavaly ugyanebben az időszakban, az anyavállalat tulajdonosaira jutó adózott eredménye viszont 19,2 százalékkal 30,3 milliárd forintra csökkent. Az első féléves teljesítményt a vezérigazgató közepesnek értékelte.     

A Richter több országra is megemelte helyi valutában számolt forgalom-előrejelzését, így például Oroszországban a korábbi 17,5 milliárd rubel helyett 18 milliárd rubelre számít a vállalat, ami 3 százalékos helyett 6 százalékos árbevétel-növekedést jelentene 2016-ban az egy évvel korábbihoz képest.

A vezérigazgató jelezte, hogy a forgalom jelentős részét, mintegy harmadát még mindig a volt Szovjetunió országai adják, ugyanakkor részarányuk folyamatosan csökken, két évvel ezelőtt még 43 százalék volt. Korábban a konszolidált árbevétel 23 százaléka realizálódott Oroszországban, míg az első hat hónapban ez az arány már csak 21 százalék, Ukrajna a korábbi 5-6 százalék helyett már csak 2 százalékot képviselt és az egyéb Független Államok Közösségének (FÁK) köztársaságok is kisebb arányban szerepeltek.

    Lengyelországban a korábban jelzett stagnálás mellett, akár 5 százalékos növekedés is elképzelhető a Richter szerint.    

 A cég nem változtatott várakozásain többek között Magyarországon és Ukrajnában, ahol stagnálásra, vagy minimális emelkedésre számít. A Független Államok Közösségének (FÁK) tagállamaira, illetve az Egyesült Államokra vonatkozó előrejelzés sem változott, 15-20 százalékos árbevétel-csökkenésre számít a gyógyszergyár. A nyugat-európai piacon várhatóan 8 százalékkal nőnek a bevételek, amelyek legnagyobb részét a nőgyógyászati termékek teszik ki. Ezek közül az Esmya nevű eredeti készítmény forgalma várhatóan 65 millió eurót ér el.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását