2019. március 25. - Irén, Irisz

Picasso és Modigliani augusztus végéig marad

A Picasso-kiállítás meghosszabbításával a 20. század festészetének két jelentős alkotója, Picasso és Modigliani művészetét átfogóan bemutató két jelentős kiállítás látható egy időben augusztus 28-ig a Magyar Nemzeti Galériában.
2016. augusztus 3. szerda 09:01 - HírExtra

 

    "Nemzetközi szempontból is nagyon komoly bemutatása Picasso művészetének a mostani budapesti tárlat, hiszen 14 éves kori első festményétől az utolsó nagy művekig minden korszakából jelentős alkotások tekinthetők meg" - mondta Bellák Gábor művészettörténész az M1 aktuális csatorna kedd reggeli adásában.

    Kitért arra, hogy a 92 évig élt Pablo Picassótól, az egyik legnagyobb hatású alkotótól száz mű látható a Magyar Nemzeti Galériában, a tárlatra már több mint 130 ezren váltottak jegyet. A száz kiállított műből 74 a párizsi Picasso-múzeumból érkezett, ami nagy szó egy jelentős francia gyűjtemény esetében. A tárlathoz a Szépművészeti Múzeum, a Ludwig-gyűjtemény, valamint komoly külföldi múzeumok járultak hozzá Picasso-alkotásokkal, így a jeruzsálemi Izrael Múzeum, a bázeli Beyeler-gyűjtemény, a berni Kunstmuseum, a moszkvai Puskin Múzeum és a stuttgarti Staatsgalerie.

    "Picasso folyamatosan rajzolt, nagyon termékeny alkotó volt. Több műteremmel rendelkezett, a budapesti kiállítás felvezetőjében is van egy sorozat ezekből a műtermekből. Már huszonéves korától voltak gyűjtői, a világ nagy múzeumai elég korán vásároltak tőle. A Szépművészeti Múzeum is már 1908-ban vett Picasso-grafikákat" - sorolta a művészettörténész.

    Bellák Gábor szólt arról, hogy a Magyar Nemzeti Galériában a Picasso-tárlattal párhuzamosan, és még azon túl is, egészen október 2-ig megtekinthető a múlt század másik jelentős képzőművésze, az olasz festő- és szobrász Amadeo Modigliani kiállítása.

    "Ez a tárlat Magyarországon eddig példátlanul gazdag válogatás az avantgárd és a modernizmus talán legszerethetőbb és legbarátságosabb alkotójától, aki szinte csak aktokat és portrékat festett" - mondta Bellák Gábor.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását