2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Szeretik a kukoricánkat

Félmillió tonna csemegekukorica kerül a feldolgozókba az idei termelési szezonban. Mint a terület piacvezető vállalata, a Syngenta hajdúszoboszlói ágazati rendezvényén elhangzott: az idén 32 ezer hektáron termesztett élelmiszernövény nagy részét exportálják.
2016. augusztus 18. csütörtök 14:14 - HírExtra
 Európában az orosz élelmiszer embargó bevezetése óta visszaesett a kereslet a csemegekukorica iránt is, amely miatt második éve csökken a termőterület. A feldolgozók a minőség javításával, több szuperédes termék előállításával és új csomagolási formákkal igyekeznek megőrizni piaci pozícióikat.

A hagyományosan erős csemegekukorica ágazattal rendelkező Magyarországon a szintén komoly hagyományokat felvonultató Franciaországhoz és Lengyelországhoz hasonlóan jó termésre lehet számítani idén. Ebben az évben 2015-höz képest némileg mérsékeltebb területen, 32 ezer hektáron termeltetnek csemegekukoricát a feldolgozók. A csökkenés nemcsak nálunk figyelhető meg, hanem a területen érdekelt összes országban a kontinensen. Jelenleg a betakarítási szezon első harmadában járunk, az eddigi és a további időszak termése is jóval a múlt évi mennyiség felett várható. Nagyobb lehet a feldolgozóipari cégek által leszerződött mennyiségnél is, prognosztizálják a szakemberek.

- Hasonlóan a többi agrárágazathoz, az idei szezon kihívásokkal telik a csemegekukoricát termesztő gazdaságok számára is - hangsúlyozta Pereczes János, a Syngenta nagymagvú zöldség üzletágának vezetője. - A májusi hidegtől a korai fajták rövidebb csöveket termettek, előfordultak vihar- és jégkárok is, s jelentős területeken pusztult ki a vetés belvíz miatt.

Ennek ellenére a rendszeres csapadék, a hőségnapok elmaradása jótékonyan hatott a termésre. Az enyhe tél ellenére a kártevők és kórokozók nem okoztak nagyobb problémát a csemegekukoricában. Kijelenthető, hogy a csemegekukorica termelők jól felkészültek és általában megelőző jelleggel, hatékonyan védekeztek a kártevők ellen.

A betakarított terményt körülbelül 5 százalékos frisspiaci fogyasztás mellett döntő többségében feldolgozóipari cégek hasznosítják: konzerv és fagyasztott termék lesz belőle, amely kedvelt exportcikk. Idén bőséges a zöldségfeldolgozók nyersanyagellátása, így várhatóan teljesíteni tudják a tervezett mennyiség feldolgozását. A gazdálkodók számára a szerződött mennyiségeken felüli többlettermés értékesítése jelenthet bizonytalanságot, tette hozzá Pereczes János.

A terület piacvezető vállalata, a Syngenta a nagymagvú zöldségfélék széles fajtaválasztékát és a termesztésükhöz szükséges növényvédő szereket forgalmazza partnereinek. A csemegekukorica értékes, ugyanakkor érzékeny növény, ezért növényvédelmére is fokozott figyelmet kell fordítani.
Forrás: KRQ Kommunikáció
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását