2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Putyin elől menekült Ukrjanába

Politikai menedéket kért Ukrajnában Roman Roszlovcev ismert orosz ellenzéki aktivista arra hivatkozva, hogy hazája titkosszolgálata, az FSZB üldözi őt - írta hétfőn az ukrán sajtó.
2016. augusztus 22. hétfő 16:31 - HírExtra
 

A Hromadszke ukrán televíziónak nyilatkozva az orosz aktivista kijelentette, hogy szeretne az ukrán fegyveres erők bármelyikénél szolgálatra jelentkezni, legyen az a nemzeti gárda, vagy egy önkéntes alakulat.

"Számomra a legfontosabb, hogy folytassam a küzdelmet a putyini rezsimmel szemmel" - tette hozzá. Azt sem zárta ki, hogy politikai karrierjét Ukrajnában építi tovább.

A 36 éves moszkvai Roszlovcev arról vált ismertté az orosz és az ukrán médiában, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnököt ábrázoló gumimaszkban jelent meg tüntetéseken. Ez tizenegyszer fordult elő, és az orosz hatóságok ezért rendre őrizetbe is vették őt, elkobozták a maszkot.

Júniusban 30 nap elzárásra ítélte őt egy moszkvai bíróság. Egyes források szerint 26-szor vették őrizetbe az orosz hatóságok a Kreml politikája elleni tiltakozásai miatt, amivel rekordot állított fel országában.

Oleh Szlobogyan, az ukrán állami határőrség szóvivője megerősítette, hogy miután az ukrán migrációs hivatal befogadta az aktivista kérelmét a politikai menekültstátusra, beengedték az országba.

A zn.ua ukrán hírportál emlékeztetett arra, hogy Petro Porosenko ukrán elnök korábban ígéretet tett: igyekszik megkönnyíteni a külföldieknek a politikai menedék, illetve az állampolgárság megszerzését Ukrajnában. Külön kiemelte, hogy Ukrajna kész befogadni olyan oroszországi ellenzékieket, akik üldöztetésnek vannak kitéve Moszkva ukrajnai agressziója elleni tüntetéseken való részvételük miatt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását