2024. március 29. - Auguszta

MSZP: politikusok döntsenek a BKK járatokról

Az MSZP azt javasolja, hogy kerüljön vissza a Fővárosi Közgyűlés hatáskörébe a budapesti tömegközlekedés járatait érintő döntések meghozatala.
2016. augusztus 23. kedd 15:10 - HírExtra
 
Horváth Csaba, az MSZP fővárosi közgyűlési képviselője kedden budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta: a tervezett járatritkításokról "meglehetősen ügyetlenül hazudik" a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) és az "ügyetlen hazugság mellé ráadásul hülye is", amikor a járatritkítást az iskolakezdésre akarja időzíteni. "Tarlós eközben hallgat, mint a sült hekk" - tette hozzá az ellenzéki politikus.

Szavai szerint több tucat budapesti járatot terveznek ritkítani, és ezt azzal indokolják, hogy 100 millió forint megtakarítást akarnak elérni. A járatritkítási tervet a BKK találta ki 20 milliárdért - jegyezte meg.

Horváth Csaba szerint mindenféle egyeztetés, előzetes tanulmány nélkül akarják a járatritkítást véghezvinni, úgy, hogy az utas szeptember elsején a megállóban észleli, hogy nem jön a villamos, a busz vagy troli.

Elfogadhatatlan, hogy ilyen fajsúlyú kérdésekről, amelyekről korábban a közgyűlés tárgyalt, most "egy titokszobában" döntenek. Azt javasolják, hogy ezek a hatáskörök kerüljenek vissza a Fővárosi Közgyűléshez - mondta Horváth Csaba.

Szaniszló Sándor, aki szintén az MSZP fővárosi közgyűlési képviselője kijelentette: "suttyomban" tervezik hatvan járat ritkítását, és erről még hazudnak is. Azt mondta, a BKK egyik vezetőségi tagja korábban megerősítette neki telefonon, hogy létezik a sajtó által nyilvánosságra hozott belső anyag, majd nem sokkal ezután megjelent az előterjesztés cáfolata.

Szerinte a járatritkítás érintené szinte a teljes belvárosi tömegközlekedést, például a 47-es és a 49-es villamost, valamint a trolikat. Az átlagban napi 28 ezer utast szállító külvárosi 50-es villamos járatait is ritkítani akarják - tette hozzá.

Szaniszló Sándor közölte, kezdeményezik Tarlós István főpolgármesternél a közlekedési járatokat tartalmazó szakmai anyag, a paraméterkönyv fővárosi képviselők által megtárgyalását.
Kezdeményezik azt is, hogy a hiányzó 100 millió forint forrását a közgyűlés találja meg. Ez történhetne például a főpolgármesteri keret terhére is - jegyezte meg az ellenzéki politikus, aki kijelentette: "a lényeg, hogy a kisiskolások szeptember elsejével a fővárostól ne járatritkítást kapjanak".

Az Index írt arról, hogy szeptembertől spórolás miatt 3-5 százalékos járatszámcsökkentést tervez a BKK egyebek mellett a 47-es 49-es és az 56A jelzésű villamos, a fonódó villamosvonal, a 109-es, a 33-as, a 110-es, a 112-es, az 5-ös, a 7-es, a 8E busz, valamint több trolibusz vonalán. A BKK ugyanakkor tagadta, hogy járatritkítási csomagot vezetne be, a közlekedési társaság hétfőn az MTI-vel azt közölte: szeptembertől minden járat a tanítási időszakban érvényes menetrend szerint közlekedik majd.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását