2024. április 25. - Márk

Muszáj volt behatolni

Az elmúlt időszakban végrehajtott törökországi merényletek miatt a török kormánynak fel kellett lépnie az Iszlám Állam ellenében, ezért is lépte át a hadsereg a szír határt - mondta Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő szerda este az M1 aktuális csatornán.
2016. augusztus 25. csütörtök 08:12 - HírExtra
 

A szakértő szerint ugyanakkor más céljai is lehetnek a török kormánynak: a terroristák mellett fontos a kurdok visszaszorítása az Eufrátesz keleti partjára.

"Törökországnak mindenképpen érdeke (...), hogy a kurdok ne tudjanak összefogni, ne alakuljon ki egy egységes terület a kurdok birtokában" - tette hozzá.

A török hadsereg szerdán átlépte a szíriai határt, és bekapcsolódott a polgárháborúba, amely az ország határ menti településeit fenyegette az Iszlám Állam (IÁ) terroristáinak tevékenysége miatt.
A hadművelet hajnalban kezdődött tüzérségi előkészítéssel. Az ütegek a dzsihadisták Dzserablúsz határvárosban lévő állásait lőtték, majd pár órával később harckocsikat, légierőt és különleges alakulatokat is bevetve a hadsereg benyomult Szíriába - jelentette az NTV török hírtelevízió. A légicsapásokban részt vettek a Washington vezette nemzetközi koalíció A-10-es és F-16-os harci gépei.

Az Eufráteszi Pajzs (Firat Kalkani) elnevezésű hadműveletet 15 naposra tervezik. Az értesülések szerint a mintegy 20 tank egyelőre csak egy-két kilométernyire hatolt be Szíria területére. A különleges erők egyebek között egy aknamentes "folyosó" kialakításában segítenek.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását