2024. március 29. - Auguszta

Programdömpinggel és világsztárral nyit az Opera

Új évadának hivatalos megnyitása előtt egy héttel bemutatóval és szabadtéri programokkal indít az Opera: az Autómentes Hétvégén és a Színházak Éjszakáján a Dalszínház utcai Szfinx-teraszon és magában a dalszínházban is várják a közönséget.
2016. szeptember 13. kedd 08:21 - HírExtra
 A következő hétvégén, a 24-i, nagyszabású Andrássy úti évadnyitány másnapján pedig máris egy világnagyság: Jonas Kaufmann, a nemzetközi színpadok első számú tenorja lép fel az Erkelben.

A 75 éves Medveczky Ádám karmester köszöntése volt a Magyar Évad ünnepélyes felütése a 11-én, vasárnap megrendezett OperaVacsorán. Az Opera korábbi főzeneigazgatóját, a hazai operaélet egyik legjelentősebb dirigensét egy kallódó, ifjúkori Hunyadi-hangfelvételének friss kiadásával és eddigi munkásságát megörökítő képes kiadvánnyal ajándékozta meg Ókovács Szilveszter főigazgató. A kötettel új sorozatot indítanak Az Operaház örökös tagjai címmel. A Medveczky Ádámról szóló első rész négy nagyinterjút tartalmaz, amelyet Csúri Ákos újságíró késztett még 2012-ben, ezt egészíti ki Ókovács Szilveszter nyári, ötödik interjúja. A 135 oldalas,  fotókkal gazdagon illusztrált kiadvány és a Hunyadi-lemez az OperaShopban kapható.

A vasárnapi alkalomra idén először gyűltek az összművészet házába, az Operaházba a Nemzet Színészei, a Mozgókép Mesterei, a Digitális Irodalmi Akadémia tagjai, a Nemzet Sportolói és az Opera Mesterművészei mint a nemzet példaképei. Az OperaVacsorára ezentúl minden esztendőben meginvitálják a kitüntetetteket, emellett – ahogy már idén is – meghívást kapnak a főváros, az Opera épületeinek otthont adó kerületek, az intézményt fenntartó minisztérium és a megyei jogú városok vezetői is.

Ókovács Szilveszter főigazgató az eseményen jelentette be az Operai Jogú Városok program indulását, amelynek keretében a honi megyei jogú és egyes határon túli városok az Opera tartós partnerei lehetnek abban, hogy a budapesti operai és balettmonopólium az egész nemzetet szolgálhassa.

A 2017/18-as évadtól mind a 23 magyar nagyváros és Budapest számára is megnyílik a lehetőség, hogy minimum 200, maximum 500 db négyelőadásos bérlet megvásárlásával az Erkel Színház legjobb helyeit válthassák meg, az általános bérletezési kampány előtt.

Amire számíthatunk


A 2016/2017-es Magyar Évad előfutára a Két nő című fiatalos és abszolút mai opera hazai premierje a MoltOpera társulat előadásában. A legfrissebb nagybemutatók előtt emellett összesen kilenc időpontban játszanak háromféle egyfelvonásos vígoperát az Opera sarkánál kialakított Dalszínház utcai Szfinx-színpadon. A szabadtéri programok a 17-18- i Autómentes Hétvégén indulnak délutánonként 14 órától, este héttől mindkét nap OperaMozit vetítenek az Andrássy úton – elsőként a Hunyadi László operát, majd A hattyúk tava című balettet, az Opera művészeinek előadásában.

Szombaton éjjel, a Színházak Éjszakájának keretében valósul meg Gryllus Samu Két nő című operájának bemutatója, az éjjel 11-től, majd hajnali fél egytől is látható előadás érdekessége, hogy a cselekmény nem egy helyen játszódik, hanem végigvonul az Operaház tereiben, a szereplőket többek közt az asztalosműhelybe is követi a közönség, ahol beindul a fűrészgép. (Az előadás korhatáros, felnőtt nézők részére készült.) Másnap, 18-án a nagyteremben látható az Eszéki Horvát Nemzeti Színház Zrínyi Miklós című vendégjátéka, a zeneszerző az egyik legjelentősebb horvát komponista, Ivan Zajc.

Az Autómentes Hétvégén találkozhatnak az operarajongók először az Opera Esély-standjával, amely a kevésbé tehetős nézőket várja egyedi kedvezménnyel. A háromnapos akció keretében az évad öt kiemelt előadásának valamelyikére két jegy vásárolható Erkel- áron az Operaházba. A lehetőségek között a Faust, az Anyegin balett, az Andrea Chénier, A kalóz című balettelőadás és a Háry János szerepel. A stand szeptember 17-18- 19-én déltől este hétig tart nyitva a dalszínház épülete előtt.


Az évadnyitány másnapján az Erkelé a főszerep: 25-én lép színpadra Jonas Kaufmann, a világ legkeresettebb tenorja, aki már volt az Operaház vendége, de első ízben látogat el hazánk legnagyobb befogadóképességű színháztermébe. A kiemelkedő művész Simándy József születésének 100. évfordulója alkalmából nyolc magyar fachtársával együtt fejet hajt a hazai operatörténet megkerülhetetlen alakjának ma is példaértékű életműve előtt. A kilenc tenort felvonultató koncert délután három órakor kezdődik, hogy aznap este 19.30-tól a II. Marton Éva Nemzetközi Énekverseny gálaestje várhassa az érdeklődőket – immár az Operaházban.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását