2024. április 20. - Tivadar

Nem volt gubanc a beldrági pride-on

Nagyarányú biztonsági intézkedések között, de incidensek nélkül zajlott le az idei melegfelvonulás vasárnap Belgrádban.
2016. szeptember 19. hétfő 08:01 - HírExtra

 

    A szervezők szerint a társadalom egyre elfogadóbb, ugyanakkor az alig másfélezer résztvevőt számláló belgrádi Pride-ot több ezer rohamrendőr biztosította.

    Belgrád belvárosát már órákkal a déli kezdés előtt lezárták, a becslések szerint mintegy ötezer rohamrendőr állt készenlétben, s a felvonulás ideje alatt helikopterek köröztek a város felett.

    Boban Stojanovic szervező kiemelte, hogy a hangulat az idei esztendőben sokkal jobb és nyugodtabb mint a korábbi években volt, a cél pedig az, hogy a jövőben nagyobbá, a város életének szerves részévé váljon a rendezvényt. Elhangzott, hogy ez az első alkalom, amikor már nemcsak azzal kellett foglalkozni, hogy a felvonulók biztonságban legyenek, hanem rendezvényeiken komoly kérdésekre lehetett felhívni a figyelmet, például a melegek jogaira és a kisebbségek helyzetére az országban.

    A résztvevők a Pride idei mottóját hirdető, A szeretet megváltoztatja a világot feliratú, szivárványszínű transzparensekkel és zászlókkal, zene kíséretében vonultak fel Belgrád utcáin.

    A szerbiai leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű (LMBT) közösség rendezvényén elhangzott, hogy úgy tűnik, a társadalom fokozatosan elfogadóbbá válik a nemi kisebbségek iránt, így akár az azonos neműek házasságának lehetősége is bekerülhetne a közbeszédbe.

    Tizenöt év alatt ez volt az ötödik Pride-felvonulás Belgrádban. Az utóbbi években a hatóságok biztonsági kockázatra hivatkozva többször is betiltották a rendezvényt, mert 2001-ben az első belgrádi melegfelvonuláson a résztvevőket ultranacionalista, szélsőséges csoportok tagjai, valamint futballszurkolók támadták meg, amire a rendőrség nem reagált időben. A felvonulás résztvevői közül többen megsebesültek. Ezt követően 2009-ben kísérelték meg újra megtartani a melegfelvonulást, de a hatóságok betiltották biztonsági megfontolásokból. A következő évben sikerült megtartani a menetet, de a szélsőséges támadások következtében mintegy 150-en megsebesültek. Az utóbbi két évben - a jelentős rendőri jelenlét és a szerb kormányfő határozott kiállása miatt - jelentősebb incidensek nélkül tartották meg a rendezvényt.

    Az európai uniós törekvések részeként a szerb kormány a kisebbségek, így a melegek jogainak védelme mellett áll ki, a konzervatív országban az idei választások után Aleksandar Vucic miniszterelnök kabinetjében egy nyíltan leszbikus miniszter is helyet kapott. Ana Brnabic államigazgatási miniszter a vasárnapi Pride-on is részt vett. Felszólalásában kiemelte: a kormány a melegek és a többi kisebbség helyzetének javításán dolgozik, és ezzel fontos üzenetet közvetít mindenki számára.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását