2024. április 18. - Andrea, Ilma

Ez volt a Parlamentben

A levélszavazás problémáiról, a riói olimpiáról, a szakmai gyakorlatok rendszeréről és a kormány Várba költözéséről is kérdeztek a képviselők hétfőn. Az azonnali kérdések során a 2014-es terézvárosi választási csalásról és az oktatási ráfordításokról is szó volt.
2016. szeptember 20. kedd 09:26 - HírExtra

    LMP: tegyék nyilvánossá az olimpiai beszámolót!

    Ikotity István (LMP) azt akarta megtudni, hogy mikor hozzák nyilvánosságra a riói olimpiáról készült beszámolót, benne a költségadatokkal.

    Rétvári Bence, az Emmi államtitkára azt felelte, hogy a foci-Eb és az olimpia miatt nyáron nemzeti üggyé vált a sport. A szakmai beszámolót a Magyar Olimpiai Bizottság teszi közzé, míg az elszámolásokat a sportági szövetségek - tette hozzá.
    
    Jobbik: orvosolni kell a szakmai gyakorlatok rendszerének problémáit

    Farkas Gergely (Jobbik) arról beszélt, hogy a szakmai gyakorlaton részt vevő hallgatókat a munkaadók sokszor egyáltalán nem szakmai területen foglalkoztatják. A kormánynak meg kellene tennie a szükséges lépéseket, hogy orvosolják a jelenlegi problémákat - közölte.

    Rétvári Bence válaszában nagyon jó és sikeres gyakorlatnak nevezte a duális képzést, amelynek során a diákok a munka mellett ismerkedhetnek meg a szakmájukkal. Jelenleg 46 szakon, 2600 képzéshely áll rendelkezésre, de ezek száma tovább emelkedhet - hangsúlyozta.
    
    LMP: alkalmatlan helyen tárolják a levéltári iratokat


    Ikotity István (LMP) azt mondta, hogy a kormány Várba költözése miatt "kiebrudalják" a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltárát, az iratokat pedig egy arra teljesen alkalmatlan raktárban akarják ideiglenesen tárolni, ahol a dokumentumok károsodhatnak.

    Rétvári Bence feleletként leszögezte, hogy a dokumentumokat biztonságos módon tárolják, az iratok nincsenek semmilyen veszélyben.

    MSZP: a 2014-es terézvárosi választási csalásról

    
    Kunhalmi Ágnes (MSZP) a 2014-es terézvárosi választási csalást idézte fel, amelyben a volt Schmuck-féle párt volt érintett, és azt mondta: legalább 148 esetben hamis adatot, Fidesz-ajánlók aláírásait használták fel. Két évnyi vizsgálat során a hamisító szervezet részéről csak az elnököt hallgatta meg a hatóság. Megjegyezte: a VIII., a IX., és a XI.,kerületben is valószínűsíthető, hogy csaláshoz kellett folyamodniuk, és ebben szerinte a Fidesz volt az együttműködő partner.

    Azt kérdezte a legfőbb ügyésztől, kezdeményezi-e a választási törvény módosítását. Október 2-a előtt mit kíván tenni, hogy nyilvánosak legyenek a vizsgálatok? Mit tesz, hogy a közbizalom és ügyészség iránti bizalom helyre álljon? - firtatta.

    Polt Péter legfőbb ügyész válaszában azt mondta: az említett ügyben a BRFK korrupció és gazdasági bűnözés elleni részlege folytat nyomozást. Ezt 2017 januárjáig meghosszabbították, a megalapozott gyanú fennáll, két személyt azonosítottak, közülük az egyik közben elhunyt.

    Más kerületben nem folyik nyomozás, arra is figyelemmel, hogy a feljelentés kizárólag a fenti kerületre korlátózódik - jelezte.

    Reményét fejezte ki, hogy kiderül, mi történt és az elkövetők bíróság elé kerülnek. Eddig 152 hamis adatot lehetett azonosítani - jegyezte meg, hozzátéve: ez még nem biztos, hogy végleges szám.

    Jobbik: csökkenő oktatási ráfordítások

    Dúró Dóra (Jobbik) arról beszélt, hogy az OECD legfrissebb jelentése szerint Magyarország utolsó helyen áll az oktatásra fordított források alapján, s 2010 után csökkent ennek aránya. Míg az OECD országaiban a GDP-hez viszonyított arány 5,2 százalék, nálunk 3,8. A vizsgált időszakban a legnagyobb csökkenést Magyarország mutatta, ahogy az egy tanulóra jutó forrásokat tekintve is ez a helyzet. A számok és a szakértők szerint is a kormány oktatási koncepciója hibás - mondta, és kitért a szerinte rossz fenntartói rendszerre is. Minek kell még történnie, hogy belássák, hibáztak? - kérdezte.

    Rétvári Bence, az Emmi parlamenti államtitkára kiemelte: egy fontos tényt nem mondott a képviselő, azt, hogy 2013-as adatokból dolgozott a szervezet, és ez volt az az év, amikor elindult a pedagógusok életpályája. Már ekkor 32 milliárddal többet költöttek bérekre, a következő évben ez már 120 milliárdos plusz volt, majd 34 és 38 milliárdos többlet következett. A keresetek a következő évben is nőni fognak, s jövőre 104 milliárddal költenek többet oktatásra - jelezte.

    Megjegyezte: elsőként az oktatás területén indult életpálya. Az államtitkár kitért a Klebelsberg-ösztöndíjra, amellyel azt szeretnék ösztönözni, hogy minél többen válasszák a pedagógus pályát.

 

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását