2024. április 24. - György

'56-os forradalom fotói Zágrábban

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából, a szabadság fotósa címmel Jean-Pierre Pedrazzini francia fotóriporternek a magyar forradalom alatt készített képeiből nyílt kiállítás Zágrábban, a zágrábi magyar nagykövetség és a zágrábi Balassi Intézet szervezésében szerdán.
2016. szeptember 22. csütörtök 12:02 - HírExtra

 

    Íjgyártó István, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kulturális és tudománydiplomáciáért felelős államtitkára a megnyitón elmondta: a magyar-horvát kapcsolatok hosszú történelmi múltra nyúlnak vissza, ami időről időre alkalmat ad a közös emlékezésre és inspirációként szolgál a két ország együttműködésének megerősítésére és elmélyítésére. Kitért arra, hogy 2016-ban közös Zrínyi-emlékévet ünnepel a két állam, Szigetvár ostromának 450. évfordulóját. Magyarország az idén egy másik évfordulóra is emlékezik, "időben közelebbi eseményre, az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára" - emelte ki.

    A magyar külképviseletek szerte a világban különböző koncertekkel, kiállításokkal, pódiumbeszélgetésekkel idézik fel a 21. század egyik legjelentősebb antikommunista forradalmát és hőseit, nem elfeledkezve azokról sem, akik segítő kezet, átmeneti vagy tartós otthon nyújtottak a megszálló szovjet tankok elől külföldre menekülő magyaroknak - mondta az államtitkár.

    Szavai szerint az akkori Jugoszlávia ambivalens módon viszonyult 1956-hoz. Josip Broz Tito és a jugoszláv vezetés kezdetben még üdvözölte a magyarországi változásokat, de később, október utolsó napjaiban a forradalmat a jugoszláv szocialista rendszerre is veszélyesnek találta - emlékeztetett.

    Íjgyártó István arról is beszélt, hogy a horvát közvélemény hangulatáról a horvát emigránsok festettek képet: rokonszenvvel írtak a magyar forradalomról és szabadságharcról, annak sikerétől remélve Horvátország megszabadulását a titói rezsimtől. "Tudomásunk van zágrábi egyetemisták szimpátiamegnyilvánulásairól, de a titkosrendőrség megtorló akcióiról is" - jelentette ki.

    A kiállítástól, amely október közepéig tart, az államtitkár azt reméli, hogy eljuttatja a magyarság jó hírnevét más nemzeti közösségekbe is.

    Jean-Pierre Pedrazzini francia-svájci fotóriporter 1927-ben született Párizsban. A második világháború alatt szüleivel Svájcba költözött. Visszatérve Franciaországba Pedrazzini 1948-ban, az éppen akkor alapított Paris Match magazin munkatársa lett.

    A háború alatt autodidakta módon tanult meg fényképezni, és fiatalon gyors karriert futott be. A lap fotósaként bejárta a világot, még a Szovjetunióba is sikerült eljutnia. Magyarországra 1956. október 27-én érkezett: először Mosonmagyaróváron fényképezett, majd Budapesten örökítette meg a forradalmat. A halálos sebesülés október 30-án a Köztársaság téren érte, több életmentő műtét után november 3-án Párizsba szállították, ahol november 7-én elhunyt. A fotós egyike azon keveseknek, akik haláluk után lettek a francia Becsületrend lovagjai.

    A kiállításmegnyitó után Detoni Dániel zágrábi zongoraművész adott koncertet.

    A képek a Párizsi Magyar Intézetből kerültek a Balassi Intézetbe 2012-ben. A kiállítást Budapesten, tavaly pedig Belgrádban is bemutatták.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását