2024. április 19. - Emma

Elfogták a dzsihadistákat Spanyolországban

Őrizetbe vettek két marokkói állampolgárt a spanyol hatóságok hétfő hajnalban, akik az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista terrorszervezet hívei - közölte a spanyol belügyminisztérium.
2016. szeptember 26. hétfő 13:15 - HírExtra

 

    A tárca tájékoztatása szerint egyiküket Valladolidban vették őrizetbe. A férfi nemrég tért vissza Törökországból, ahonnan eredetileg Szíriába utazott volna azzal a céllal, hogy csatlakozzon az IÁ-hoz, fegyveres kiképzést kapjon, majd visszatérjen Európába és terrorakciókat hajtson végre.

    A férfi tervét azonban a török hatóságok megakadályozták, elfogták, mielőtt átjutott volna a határon. Miután szabadon engedték, visszatért Spanyolországba, ahol ismét szervezni kezdte szíriai utazását - írta a minisztérium közleményében. A tárca hozzátette, hogy a férfi társát Murciában vették őrizetbe, ő az utazás előkészítését segítette.

    Az őrizetbe vett dzsihadisták különböző internetes oldalakon keresztül kerültek kapcsolatba a terrorszervezettel, az ott közzétett propagandaanyagok hatottak rájuk, és tették őket az Iszlám Állam híveivé - áll a közleményben.

    A spanyol hatóságok tavaly 179 esetben indítottak nyomozást feltételezett dzsihadista terroristák ügyében, ebből 21 alkalommal fiatalkorúak toborzása, tanok terjesztése miatt. A rendőrség 36 műveletben 102 embert vett őrizetbe terrorista kapcsolatai miatt 2015-ben.

    Spanyolországban a terrorizmus elleni küzdelem fontos eleme a toborzóhálózatok felkutatása és felszámolása.

    A hivatalos kormányzati adatok szerint a dél-európai országból eddig összesen 186-an utaztak a konfliktuszónákba, hogy csatlakozzanak a fegyveres csoporthoz.

    Spanyolországban a 2004-es madridi terrortámadás óta, amelyben 191 ember vesztette életét, összesen 181 rendőri akciót hajtottak végre, néhányat külföldön, amelyek során összesen 692 feltételezett dzsihadistát fogtak el.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását