2024. április 24. - György

Romló hangulat Londonban

Továbbra is London a világ első számú pénzügyi szolgáltatási központja, de már csak minimális előnnyel vezeti a globális ranglistát New York előtt, és a legfrissebb felmérés szerint jelentősen romlott a hangulat a City pénzügyi szolgáltatási szektorában a brit EU-tagságról tartott júniusi népszavazás óta.
2016. szeptember 27. kedd 09:00 - HírExtra

 

    Az egyik legnagyobb londoni pénzügyi tanácsadó csoport, a Z/Yen Group bonyolult mérési módszertannal kialakított, évente kétszer közzétett listája ezúttal 87 várost és térséget vizsgál.

    A cég hétfőn ismertetett új globális rangsorában a közép- és kelet-európai mezőnyt Varsó vezeti a 45. helyen, 633 ponttal a megszerezhető ezerből. A lengyel főváros két helyet előrelépett az előző rangsorhoz képest. Prága viszont 15 hellyel a 72. helyre esett vissza, utána Budapest következik, amely a tavaszi 74. helyről most a 77. helyre került.

    A teljes rangsorban a sereghajtó a 87. helyezett Athén.

    Az első két helyen álló Londont és New Yorkot Szingapúr, Hongkong és Tokió követi a felső ötös mezőnyben. Az első tízben szerepel még San Francisco, Boston, Chicago, Zürich és Washington.

    London rangsorolása azonban már csak egyetlen ponttal előzi meg New Yorkét, ami a Z/Yen szakértőinek megjegyzése szerint "jelentéktelen" előny. London az új rangsorban 795, New York 794 pontot kapott a megszerezhető ezer pontból.

    Az áprilisban összeállított előző globális ranglistán London 800, New York 792 pontot kapott, de a Z/Yen szakértői már akkor is azt hangsúlyozták, hogy ez jelentéktelen különbség.

    A cég módszertani meghatározása szerint azok a pénzügyi központok, amelyeket húsz pontnál kisebb értékelési különbség választ el egymástól, gyakorlatilag azonos megítélésűnek tekinthetők.

    A hétfőn ismertetett őszi rangsor elemzésében a Z/Yen szakértői kiemelték, hogy jóllehet London öt pontot veszített az előző értékeléshez képest, ebben az eredményben még nem is játszott jelentősebb szerepet a brit EU-tagságról június 23-án tartott népszavazás, amelyen a brit választók szűk, 51,9 százalékos többsége a kilépésre voksolt.

    A mostani ranglista összeállításához a Z/Yen június végéig gyűjtötte a befektetői értékeléseket, tehát a referendum után néhány nappal lezárult a felmérés.

    A ház azonban a hétfői listához fűzött elemzésében egyenes utalást tett arra, hogy a következő rangsorban már "komoly változások lehetnek", mivel az ennek összeállításához már megkezdődött felmérés júliusban és augusztusban beérkezett befektetői értékeléseiben jelentősen romlott London mint pénzügyi központ megítélése.

    Egy másik, szintén hétfőn Londonban ismertetett friss felmérés szerint a hangulat a City pénzügyi szolgáltatási központján belül is romlik a népszavazás óta.

    A Brit Iparszövetség (CBI) és a PwC pénzügyi tanácsadó csoport 115 vállalatra kiterjedő közös vizsgálata szerint a megkérdezett pénzügyi társaságok 53 százaléka nyilatkozott úgy, hogy az EU-referendum eredménye a szeptemberrel zárult három hónapban összességében máris negatív hatást gyakorolt üzletmenetére, és mindössze 12 százalék számolt be pozitív változásról.

    A pénzügyi szolgáltatói szektor vállalatvezetőinek fő aggodalomforrása a népszavazás óta tapasztalt piaci árfolyamkilengés; a felmérésbe bevont cégek 71 százaléka jelentette azt, hogy ebből hátránya származott.

    A középtávú kockázatokra vonatkozó kérdésre a CBI által hétfőn ismertetett negyedéves felmérés szerint a vállalatok 58 százaléka említette a népszavazás eredményéből a reálgazdaságra háruló következményeket, 44 százalékukat pedig az is aggasztja, hogy változhat Nagy-Britannia hozzáférése az EU-piacokhoz a kilépés után.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását