2024. március 29. - Auguszta

Gyűjtjük a dobozokat, de nem eleget

Egyre több aludobozt gyűjtünk szelektíven, de még így is le vagyunk maradva Magyarország alumíniumdoboz újrahasznosítási rátája még az uniós átlag felét sem éri el
2016. szeptember 29. csütörtök 07:07 - HírExtra
 

Míg az Európai Unióban átlagosan tízből több mint hét aludobozt gyűjtenek vissza szelektíven és hasznosítanak újra, addig Magyarország a nagyjából 30-50%-os visszagyűjtési arányával a sereghajtók között van, így jelentősen le vagyunk maradva az aludobozok visszagyűjtésének éllovasaitól, a 98%-os rátával rendelkező Belgiumtól, vagy a 91%-os arányt képviselő Svájctól. Mivel itthon jelenleg 800-900 millió dobozt használunk fel évente, ezért rá kell kapcsolnunk, ha aktívan részt szeretnénk vállalni a közös európai küldetésben. A cél ugyanis az, hogy 2025-ig az értékes aludobozok visszagyűjtési aránya 75%-ra emelkedjen az EU minden országában.

Zöld fényben látjuk magunkat


Egy korábbi Eurobarometer felmérés szerint, amely az európai polgárok a hulladékgazdálkodás és erőforrás-hatékonysággal kapcsolatos hozzáállását vizsgálta, a magyarok 98%-a gondolja úgy, hogy az erőforrások hatékony hasznosítása fontos az EU országai számára. Bár a magyar válaszadók 89%-a vélte úgy, hogy az országban túl sok hulladék keletkezik, addig 65%-uk úgy gondolja, hogy nem dob sokat a szemetesbe.



Noha a magyar válaszadók 68%-a állította, hogy szelektíven gyűjti otthon a fémdobozokat (beleértve az alumíniumdobozokat is), de ez nagyon messze van az olyan nyugat-európai országoktól; így Belgium lakosainak 94%-a, Németország lakosainak 84%-a, vagy a francia polgárok 82%-a gyűjtött otthon szelektíven. Ráadásul nyugati szomszédunk, Ausztria is jobban teljesített nálunk, ott a megkérdezettek 90%-a gyűjtötte a végtelen alkalommal újrahasznosítható aludobozokat szelektíven.

Legyen könnyen elérhető és még pénzt is kapjunk érte


A felmérés szerint a magyarokat két dologgal lehet hatékonyan az újrahasznosításra ösztönözni: a megkérdezettek 45%-a a könnyű hozzáférhetőséget, 42%-uk pedig a pénzügyi motivációt emelte ki. A házhoz menő szelektív gyűjtési rendszer már működik hazánkban, és a Returpack Kft. által üzemeltett automatahálózat mindkét tényezőt figyelembe véve funkcionál. Az országosan közel 200 helyen, elsősorban szupermarketekben – Auchan, CBA, Spar és Tesco – elhelyezett automaták könnyen megközelíthetők és a használatukkal még pénzt is kaphat a zölden gondolkozó felhasználó.

A közelmúltban elindított, elsősorban a fiatal felnőtteket megcélzó DOBD BE MAGAD kezdeményezés is az alumíniumdobozok újrahasznosításának fontosságára és a visszaváltó automaták használatára kívánja felhívni a figyelmet.

„Kiemelkedően fontos, hogy mindennapi életünk részévé váljon a szelektív gyűjtés, így az aludobozok szelektív gyűjtése is. Egy duplán értékes nyersanyagról van szó, ezért fontos, hogy egy idő után természetes cselekedetként gondoljunk arra, hogy szelektíven gyűjtjük és újrahasznosítjuk az aludobozokat, amelyeket a körkörös gazdaságban tartva energiát és pénzt spórolhatunk meg. – mondta Duma László, a Returcom Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója. „A jelenlegi kezdeményezésünkkel is az a célunk, hogy a fiatal felnőttek és a felnőttek számára is megmutassuk, hogy a környezettudatosság milyen pozitív eredményeket hozhat az életükben rövid és hosszú távon egyaránt” – tette hozzá az ügyvezető igazgató.

Az Eurostat adatai szerint jelenleg minden magyarra 378 kg hulladék jut évente. Ezen mennyiség 5% kerül komposztálásra, 9%-át elégetjük, mindössze 23%-át hasznosítjuk újra és megdöbbentően magas, 65%-a a lerakókra kerül. Az Európai Biztosság 2030-ra egész Európában a települési hulladék 70%-ának újrahasznosítását tűzte ki célul, így kiemelkedően fontos a környezettudatosságunk erősítése: rá kell döbbennünk ugyanis arra, hogy csak egy Földünk van.

5 könnyű lépés, amellyel azonnal környezettudatosabbá válhatsz:


1. Gyűjtsd különválogatva az alumíniumdobozokat otthon és a munkahelyeden. Különíts el a hulladékgyűjtő kosár mellé egy táskát külön az értékes alumíniumdobozok számára és mindig oda tedd a dobozokat.

2. Használd az aludoboz visszaváltó automatákat és gyűjtsd a pénzt. Országosan közel 200 automatánál válthatod vissza az aludobozokat, amelyeket elsősorban szupermarketekben találsz. Ezek könnyen megközelíthetőek, ráadásul pénzt kapsz minden egyes visszaváltott aludobozért, amelyet a rendszeren keresztül gyűjtesz vissza. Itt elérheted az RVM automaták teljes listáját: http://mindendoboz.hu/terkep.html

3. Spórolj az energiával. Amikor lekapcsolod a lámpát az otthonod elhagyásakor, akkor azonnal energiát spórolhatsz meg, de tudtad-e, hogy az aludobozok előállítása 95%-kal kevesebb energiát igényel, ha újrahasznosított alumíniumból készülnek? Csak egyetlen aludoboz újrahasznosítása annyi energiát takarít meg, amellyel 3-5 órán keresztül tudnád működtetni a laptopodat!

4. Vond be a családodat vagy munkatársaidat is. Beszélj az aludobozok szelektív gyűjtésének környezetvédelmi és pénzügyi előnyeiről. Készíts használt aludobozokból hasznos otthoni eszközöket vagy szervezz egy versenyt egy kis díj kitűzésével a munkahelyeden, hogy láthassuk, ki gyűjtötte össze a legtöbb használt aludobozt.

5. Gyakorold a környezettudatosságot. Mielőtt bármit kidobnál, egy pillanatra gondold végig, hogy azt fel tudnád-e használni otthon, vagy újra tudod-e hasznosítani?
Forrás: Premier Kommunikáció
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását