2024. május 4. - Mónika, Flórián
A magyar labdarúgó válogatott a Feröer-szigetek elleni 0-0-ás döntetlent követően hazai pályán Svájc ellen lép pályára október 7-én. A VB-selejtezős összecsapáson azzal a svájci csapattal mérkőzünk meg, amely első találkozóját sikerrel vette a Cristiano Ronaldo nélkül felálló portugálokkal szemben.
2016. október 6. csütörtök 06:38 - Pásztor Viktória
 Egymás elleni mérleg, erőviszonyok

- Az eddigi 44 mérkőzésből 30 magyar, 9 svájci győzelem és 5 döntetlen született, a gólkülönbség 127-58 a mi javunkra. Legutóbb 2002-ben találkoztak egymással a felek, akkor Svájc győzött 2-1 arányban felkészülési mérkőzésen.

- Svájc a 16. helyen áll a FIFA világranglistán, Magyarország négy hellyel lemaradva a 20.



- A piros-fehérek kerete 166,85 millió euró a transfermarkt.com adatai szerint, míg a magyar válogatott értéke 26,15 millió euró

- A helvétek legértékesebb játékosa az Arsenal légiósa, Granit Xhaka 35 millió euróval, a mieink közül Dzsudzsák Balázs a legdrágább, akinek értékét a transfermarkt 4,25 millió euróra taksálja

Pontos passzok, széljáték, betonvédelem- ebben jók a svájciak

A svájciakra elsősorban a labdatartás és a sokpasszos futball jellemző a kontinensviadalon látottak alapján. Az uefa.com statisztikái szerint a helvétek passzoltak a spanyolokkal egyetemben a legpontosabban (91%), valamint labdabirtoklás terén 58 százalékkal a negyedikek helyen végeztek (Magyarország a 6., 54 százalékkal).

Mindennek ellent mond, hogy a portugálok ellen hazai pályán csupán 47 százalékban birtokolták a játékszert, és mindössze 8 kapura lövéssel próbálkoztak, míg a luzitánok 28 (!) alkalommal vették célba Sommer kapuját.

Hogy a Rodríguez-Djourou (sérült, valószínűleg nem játszik) -Schär-Lichtsteiner alkotta védőfalat nem könnyű feladat áttörni, mi sem bizonyítja jobban, hogy Svájc legutóbbi öt tétmeccsén csupán két gólt kapott, Romániától és Lengyelországtól egyet-egyet.



A védelem stabilitása mellett nagy hangsúlyt helyeznek a szélsőjátékra, a 4-2-3-1-es felállásban Mehmedi és Shaqiri (Embolo) rohamoznak a pálya két oldalán, őket segítik a rendre felfutó szélső hátvédek, Rodríguez és Lichtsteiner. Portugália ellen éppen a két szélső, Mehmedi és Embolo szerezte a gólokat.

A védelem előtt Behrami és Xhaka (eltiltás miatt nem játszik) szűri az ellenfél támadásait, előttük Nagy Ádám csapattársa, a Bolognában játszó Dzemaili igyekszik helyzetbe hozni az egyedüli ék Seferovicot.

El vagyunk árasztva védőkkel, kikre számít Storck?

Eddig az egyik legégetőbb kérdés az volt, vajon ki pótolja a 107 válogatottsággal visszavonuló Király Gábort a kapuban. Feröer ellen Bernd Storck Gulácsi Péter mellett tette le voksát, nagy valószínűséggel ezúttal is a Bundesliga jelenleg 7. helyen álló RB Leipzig hálóőre védi majd a magyar kaput.

A védelem összetétele nagyobb fejtörést okozhat a kapitánynak. Pontosabban, hogy a kirobbanthatatlannak tűnő Guzmics-Lang belső védőpároson túl kitart-e a Videotonhoz szerződő Fiola Attila, valamint a Lech Poznanban formán kívül játszó Kádár Tamás mellett Storck, mivel a francia II. osztályban játszó Bese és az Izraelben légióskodó, az Európa-ligában pályára lépő Korhut ugyancsak pályázik a szélső védő posztokra. A svájciak játékát ismerve a bekkek teljesítménye döntő fontosságú lehet.

A középpálya közepén a Nagy-Gera tengelyre számíthatunk a védelem előtt, valamint a Darmstadt játékosa, Kleinheisler László harcosságában és kreativitásában bízhatunk Shaqiriék ellen. A bal oldalon Dzsudzsák Balázsnak nem lesz könnyű dolga, ha túl akar járni Lichtsteiner eszén, ugyanakkor a jobb szélen sem lesz egyszerű átjátszani Rodríguezt. Erre a feladatra több jelöltje lehet a kapitánynak Németh, Gyurcsó, Lovrencsics vagy akár Stieber személyében.



Csatárposzton Szalai, Nikolics és Böde szerepel a keretben. (Később jött a hír, Böde sérült, nem játszik - a szerk.) Svájc ellen valószínűleg a magas, fizikálisan erős Szalai kezd majd, aki próbálja megtartani a felívelt labdákat, majd továbbadni a mélységből érkező társaknak.

A kérdés már csak az, képes-e ismét úgy játszani a magyar csapat, ahogyan az Európa-bajnokság csoportkörében? Az október 7-ei, 20.45-kor kezdődő mérkőzésen minden bizonnyal választ kapunk erre.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását