2024. március 28. - Gedeon, Johanna
Minden jel szerint továbbra is erős az ingatlanpiaci zsongás, viszont helyrajzilag némi átrendeződés tapasztalható. A legfrissebb statisztikák szerint új befutók érkeztek a Budapesten népszerű kerületek sorába, de kiderült az is, melyek a leggyakoribb keresési preferenciák. A költözni vágyók igényeit a hazai portálok a legextrább szűrési lehetőségekkel segítik.
2016. október 18. kedd 06:20 - HírExtra
A vágy: 2-3 szobás lakások a 11. vagy a 13. kerületben

Bár Budapesten a 12. kerület továbbra is nagy népszerűségnek örvend, az élmezőnyt a 11. és 13. kerület vezeti, az 1. és 2. kerület pedig lekerült a toplistáról – ez derült ki a Jófogás interaktív, játékos kutatásából. A Lakás2016 és Lakásbörze rendezvényeken több mint 500 fő bevonásával a portál arra volt kíváncsi, Budapest mely részein található a résztvevők álomlakása.



A felmérés során toplistás lett még a 19. kerület, de kiderült az is, hogy a preferenciasor végét a 8., 15., 20., 22. és 23. kerületek alkotják. A portál további adatai szerint a vidéki városok közül Debrecenben keresnek a legtöbben lakást. Legyen szó eladásról vagy kiadásról, a legnépszerűbbek a 2-3 szobás, 50-55 m2-es lakások, de a kisebb méretű garzonok is középmezőnyös keresést élveznek.



Extra szűrési lehetőségek

Az álomotthon fogalma – legyen az saját lakás vagy albérlet – mindenkinek mást jelent, és az ingatlanportálok trendkövetésének köszönhetően, egyre szélesebb spektrumú szűrök segítik a keresgélést. Ma már a lakás elhelyezkedésén, állagán, méretén, elrendezésén, rezsiköltségén, energiatanúsítványán túl olyan extra szűrőfeltételeket is beállíthatnak a lakáskeresők, mint például a metróállomás közelsége, de a jobb lapokon BKK infók is megtalálhatók. Az online térkép alapján történő szemezgetés lehetősége ugyanúgy a felhasználó igényeit akarja kielégíteni, mint a chat funkció, ahol azt is látjuk, az eladó mikor online az oldalon.

 Az ingatlanpiac továbbra is nagy biznisz

Napjainkban a kiadó lakásokra közel kétszer annyi érdeklődés érkezik, mint az eladókra. A kiadásra kínált lakások átlagosan 14 napon belül kelnek el, azok pedig, akik túladnának tulajdonukon, egy hónappal (átlagosan 34 nappal) kalkulálhatnak.

 – Azt gondolhattuk volna, tetőzött már az ingatlanpiac, de az elmúlt pár hónap keresési adatai alapján úgy tűnik, a boom-nak közel sincs még vége. Nyáron átlagosan heti 90 000 kattintásunk volt lakás és ház kategóriában, ez azóta további 30 százalékkal emelkedett. A piaci mozgás minket is folyamatos újításra késztet – mondta el Palocsay Géza, a legnagyobb apróhirdetési portál ügyvezetője. Hozzátette, mivel a vásárlás leggyakrabban kompromisszumokkal jár, a portálnál tudatosan törekszenek arra, hogy a keresés ne legyen az.

Keresés utazás közben

A nagyszámú érdeklődés és az egyre összetettebb igények kiszolgálása a különböző ingatlanportálok kreativitását is megmozgatja. Ma már az élet számos területén nagy tudással rendelkező mobilalkalmazások segítik a felhasználókat, vagy éppen szórakoztatják őket utazás vagy hosszabb várakozás közben. Érdekes, hogy ennek ellenére ingatlan applikációval egyelőre csak a Jófogás rukkolt elő, pedig annak 10.000-res letöltésszáma jól mutatja az erős a fogyasztói igényt.
Forrás: Schiscom
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását