2024. április 23. - Béla

Az MNB-nek tudnia kellett hogy szabálytalanságot tesz

A Magyar Liberális Párt (MLP) ügyvivője szerint a Magyar Nemzeti Banknak (MNB) tisztában kellett lennie azzal, hogy alapítványainak kincstárjegyvásárlása szabálytalan.
2016. október 26. szerda 15:05 - HírExtra
 

    Bodnár Zoltán szerdán Budapesten tartott sajtótájékoztatóján kifejtette, a maastrichti szerződés és az Európai Központi Bank (EKB) statútumának rendelkezései rögzítik, hogy a központi bankok közvetlenül nem finanszírozhatják az államháztartást.

    Az MNB alapítványok azonban jegybankpénzt kaptak alapítói vagyonként és ezt közvetlenül az államháztartás finanszírozására használták fel, amikor kincstárjegyet vásároltak előle - emelte ki a liberálisok ügyvivője.

Rosszhiszemű volt

    Kijelentette, abból, hogy az MNB minden eszközzel megpróbálta titokban tartani az alapítványok működésének részleteit, következtetni lehet arra, hogy az alapítványok működése "rosszhiszemű" volt és "a szabályok tudatos megsértésére irányult". Emellett, "erős a feltételezés", hogy az Európai Központi Bankot sem tájékoztatták kellő részletességgel az alapítványok működéséről - tette hozzá.

    Bodnár Zoltán elmondta azt is, hogy az MNB nem hivatkozhat arra, hogy az alapítványok elkülönült jogi személyek, amelyekhez semmi köze sincsen, mert az alapítványok felett közvetlen befolyást gyakorol az MNB, sőt van olyan alapítvány is, amelynek kuratóriumi elnöke Matolcsy György, az MNB elnöke.

    Az ügyvivő közölte, a szabályszegés következménye kötelezettségszegési eljárás lehet, ami "rendkívüli módon" rombolná az MNB egyébként is "megtépázott presztízsét". Ezen kívül pedig hatással lehet a 2014-16 közötti államadósság statisztikájára is, ugyanis az alapítványoknál lévő összeget adósságnövelő tényezőként lehet figyelembe venni. Ha ez megtörténik, akkor magasabb lesz a GDP arányos államadósság az előzetesen bejelentettnél, ennek eredményeképp pedig a kormány megsértené az államadósság csökkentésére vonatkozó alaptörvényi rendelkezést - fűzte hozzá.

 

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását