2024. április 20. - Tivadar

Mi kell a lakosságnak?

A bankrendszer stabil, a hitelezés élénkül, a kkv szegmensben azonban a garanciaintézmények erősödésére, a lakosságiban pedig árversenyre volna szükség. A nemteljesítő hitelek aránya csökken, de tovább kell mérsékelni - állapította meg a pénzügyi stabilitásról csütörtökön kiadott legfrissebb jelentésében a Magyar Nemzeti Bank (MNB).
2016. november 17. csütörtök 13:21 - HírExtra
 

Az elemzés szerint a vállalati hitelezésben - különösen a kkv-knál - fordulat állt be 2016-ban, amiben nagy szerepük volt a jegybanki programoknak. A kkv hitelezés piaci alapú növekedése a jegybank szerint a növekedési hitelprogram (nhp) kivezetésével is töretlenül folytatódhat. Hozzáteszik ugyanakkor, hogy az éves hiteldinamika 5-10 százalékos ütemének fenntartásához a garanciaintézmények nagyobb kockázatvállalása szükséges.

Fordulat következett be a lakossági hitelezésben is, június óta - 2008 óta először - a folyósítások már meghaladják a törlesztéseket elsősorban a csaknem 50 százalékkal emelkedő lakáshitelezésnek köszönhetően. A jegybanki adósságfék-szabályok jelenleg egészséges mederben tartják a hitelezést. Ezt tovább támogathatja a rögzített kamatozású hitelek felé történő elmozdulás, ehhez azonban az árverseny erősödésére van szükség, mivel a fix kamatozású hitelek felára Magyarországon nemzetközi összehasonlításban kiugróan magas.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását