2024. március 28. - Gedeon, Johanna
Ma kezdődik az 14. Anilogue Nemzetközi Animációs Filmfesztivál. 2016. november 23–27. között az Uránia Nemzeti Filmszínházban, a Puskin és az Art+ mozikban nézheti meg a közönség a világ animációs termésének legjavát.
2016. november 23. szerda 06:06 - HírExtra
  A 13 egészestés alkotásból 6, a több órányi rövidfilmből 30 fut majd versenyben. A díjak odaítéléséről nemzetközi zsűri dönt, idén először a legjobb rövidfilmet 2000 eurós díjjal jutalmazzák. A vetítések mellett számos szakmai és kiegészítő program várja a rajzfilmek szerelmeseit.



Hat egészestés alkotás versenyez az idei Anilogue programjában. A belga Jan Bultheel Cafard - Hazaút a pokolból című első világháborús alkotása, Jean-Francois Laguionie filmje a Louise a parton, melyben egy idős asszony Robinson Crusoe-ként él télen a tengerparton, a francia Sébastien Laudenbach Grimm adaptációja, A levágott kezű leány, a spanyol Alberto Vázquez és Pedro Rivero szürreális, antiutópisztikus fantazijája, a Pszichonauták – Az elveszett gyerekek, a kanadai Leanne Pooly Április 25. című animációs dokumentumfilmje és Yeon Sang-ho animációs zombifilmje, a Szöul, végállomás.

Háromtagú zsűri


Az egészestés filmek versenyében a fődíj odaítéléséről is háromtagú zsűri dönt, melynek tagjai a holland Vessela Dantcheva, a híres észt alkotó, Hardi Volmer, valamint Vácz Péter, aki a Nyuszi és Őz című mesterszakos diplomafilmjével több, mint 120 fesztiváldíjat nyert. 2013 óta a londoni Picasso Pictures animációs cég szerződtetett rendezője. Ott készítette a híres manchesteri James zenekar legutóbbi két bábanimációs videóklipjét, mellyel több rangos fesztiválon nyert díjat.

A rövidfilmek versenyében 1300 nevezett kisfilm közül választottak ki azt a 30-at melyeket a közönség is láthat majd. Ebben a szekcióban számos magyar alkotás is szerepel: Gauder Áron Kojot és a sápadtarcú, Bucsi Réka LOVE című munkái mellett Tóth Luca Superbia, Dávid Dell'Edera Balkon és Andrasev Nadja A nyalintás nesze.



A rövidfilmes zsűri tagjai Jean-Christophe Soulageon francia rendező, Mihai Mitrică, a romániai Anim’est Nemzetközi Animációs Filmfesztivál alapítója és igazgatója, valamint az 1990 óta Budapesten élő Milorad Krstic, aki 1995-ben a My Baby Left Me című rövidfilmjével Ezüst medve-díjat nyert a 45. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon. A szlovén festő- és multimédia-művész jelenleg a Ruben Brandt, a gyűjtő című egészestés animációján dolgozik. Idén először a legjobb rövidfilmet 2000 eurós díjjal jutalmazzák.

A legjobbakat

Az Anilogue-on a világ számos animációs fesztiválja és filmiskolája is bemutatja idei legjobb filmjeit, kifejezetten a budapesti közönség számára készült összeállítások formájában. Csütörtökön 18 órakor 71 percnyi animáció pereg majd Dublinból, majd 19.30-kor a minden évben Badenben megrendezett Fantoche Fesztivál legjobbjait vetítik.

Pénteken 12.30-tól közel 100 percnyi lengyel animáció, 14.30-kor és 16.30-kor két dán rövidfilmválogatás lesz látható, szombaton 13.30-kor pedig a Fest Anca szlovákiai animációs filmfesztivál legjobb alkotásaiból lesz egy válogatás, vasárnap 17 órakor pedig élő népzenei koncerttel egybekötött Finnugor meséket láthatunk, mindet az ART+ moziban. Csütörtökön 14.30-kor a Visegrádi Animációs Fórum új tehetségei mutatkoznak be, szombaton pedig 14.30-kor a kortárs cseh animáció gyöngyszemeiből szemezget a Szlovák Intézet. Mindkét vetítés ingyenes.



Szakmaiság is


Számos szakmai program is színesíti a fesztivál kínálatát: csütörtökön 12-kor az Urániában angol nyelvű kerekasztal lesz arról, hogyan működnek Európa animációs fesztiváljai. Ezt követően 14 órától európai animációs iskolák képviselői Dániából, Írországból és Magyarországról tartanak eszmecserét. Csak Magyarországon száz új animációs diplomát adnak ki minden évben. Milyen pályára számíthatnak az animáció szakos hallgatók, és mire készítik őket elő az alma materek?



Szombaton 10.30-kor a közönség a fesztivál összes résztvevőjével találkozhat az Uránia kávézójában, hogy a fesztiválon bemutatott munkáikról beszélgessenek. A belépés ide is díjtalan. Végül szombaton 19 órakor derül ki, melyik film nyeri a 14. Anilogue díját. Az Anilogue Awards díjkiosztó részeként a frissen díjazott filmeket is levetítik az Uránia Nemzeti Filmszínházban, majd másnap 14:30-kor a Puskin moziban is.A fesztivál teljes programja a honlapon található: www.anilogue.com.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását