2024. március 29. - Auguszta

Segíteni fogjuk az üldözött keresztényeket

Nyugaton figyelemfelhívással, keleten humanitárius segítségnyújtással Magyarország aktív szerepet kíván vállalni az üldözött keresztények megsegítésében - mondta Rétvári Bence az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára a Vatikánban folytatott megbeszélések után az MTI-nek szerdán.
2016. november 23. szerda 19:07 - HírExtra
  

Rétvári Bence arról tájékoztatott: a látogatás célja az volt, hogy a Vatikánban közvetlen tájékoztatást adjanak az üldözött keresztények megsegítésért felelős helyettes államtitkárság munkájáról, valamint egyeztessenek az együttműködési lehetőségekről és tervekről.

Az EMMI államtitkára vezette magyar delegációt Paul Richard Gallagher érsek a vatikáni államközi kapcsolatok titkára, Leonardo Sandri érsek a Keleti Egyházak kongregációja prefektusa, valamint Silvano Maria Tomasi érsek az Igazságosság és Béke Pápai Tanács tagja fogadta.

Nyugaton így, keleten úgy

Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a magyar kormány által szeptemberben felállított helyettes államtitkárság kettős cél tölt be: nyugaton a figyelemfelhívást szolgálja, vagyis a probléma szélesebb nemzetközi bemutatását, keleten pedig a humanitárius segítségnyújtásban kíván részt vállalni. A helyettes államtitkárság szoros kapcsolatban kíván állni a korunk keresztényüldözésével foglalkozó szentszéki intézményekkel és a veszélyzónákban szolgáló keresztény közösségek egyházi vezetőivel egyaránt.

Hozzátette, hogy a keresztény közösségeket a háborús övezetekben kettős pusztítás éri, mivel a konfliktus csapásain túl bizonyos országokban vallási támadások áldozatai.

"Nem engedhető meg, hogy kétezer éve egy helyen élő keresztény közösségeket üldözzenek, pusztítsanak el vagy erőszakkal áttérítsenek" - mondta Rétvári Bence. Hozzátette: egyes muzulmán közösségek még Európában sem tartják tiszteletben a keresztények vallásszabadságát.

A Vatikán bízik

Elmondta, hogy a Vatikánban bizakodással tekintenek a magyar kormányzati egység működésére azzal a reménnyel, hogy más ország is csatlakozik hasonló államtitkárság létrehozásával, ezek közötti európai hálózatot teremtve.

A helyettes államtitkárságot vezető Török Tamás kiemelte, hogy a keresztény üldözés iránti figyelem régóta fenáll a magyar kormány részéről, ahogyan a válságövezetek keresztény egyházak vezetőivel való kapcsolatkeresés is. Hangsúlyozta, hogy a magyar kormány támogatta az Ökumenikus Segélyszervezet iraki humanitárius szerepvállalását. Bejelentette, hogy Magyarországra látogat a szíriai keresztény közösségek pátriárkája. A tervek között szerepel az üldözött keresztények megsegítése, valamint európai ösztöndíjak az üldözött keresztény közösség fiataljai számára, hogy utána tapasztalataikat hazájukban kamatoztassák.

Török Tamás Krakkó és a Vatikán után Bécsben egyeztet a helyettes államtitkárság munkájáról.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását