2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Brexit: sokat képzelnek magukról a britek

Az Európai Parlament (EP) liberális frakciójának vezetője szerint az EU-párti britek éves díj ellenében hazájuk uniós tagságának megszűnése után is igényt tarthatnának azokra a jogosultságokra, amelyek az Európai Unió tagállamainak állampolgárait megilletik.
2016. november 26. szombat 14:47 - HírExtra
Guy Verhofstadt - aki az EP részéről a Londonnal folytatandó kilépési tárgyalások felelőse - a The Times című konzervatív napilapnak azt mondta, hogy elvben támogatja ezt az elképzelést. A szombaton megjelent interjúban Belgium volt miniszterelnöke kijelentette: harcolni kell a brit választók azon 48 százaléknak a jogaiért is, akik nem arra szavaztak, hogy Nagy-Britannia lépjen ki az EU-ból.

A brit EU-tagságról rendezett júniusi referendumon a résztvevők szűk, 51,9 százalékos többsége voksolt a Brexitre, vagyis Nagy-Britannia kilépésére.

A The Times ismertetése szerint Verhofstadt egy másik liberális EP-képviselő, a luxemburgi Charles Goerens javaslatát karolta fel és terjesztette ki. Goerens eredeti indítványa "társult állampolgársági jogokat" kínálna, Verhofstadt elképzelése viszont az EU-tagállamok állampolgárainak járó uniós jogkörök mindegyikét hozzáférhetővé tenné azoknak a briteknek, akik ennek fejében éves díjat fizetnének Brüsszelnek. A brit lap úgy tudja, hogy a javaslatról még az idén szavaznak az EP-képviselők, de ahhoz, hogy a terv a brit kilépés feltételeiről szóló majdani megállapodás része legyen, az összes EU-tagállam jóváhagyására is szükség lenne.

A The Times idézi az eredeti javaslatot beterjesztő Goerenst is, aki szerint 15-30 millió közé tehető azoknak a briteknek a száma, akik "mélységesen sajnálkoznak" a Brexit miatt. Goerens szerint az általa beterjesztett javaslat célja az uniós tagsággal járó jogok biztosítása azoknak a briteknek, akik e jogosultságokat meg akarják tartani.

A brit lap ismertetése szerint a javaslat alapján az éves díjat befizető britek továbbra is szabadon mozoghatnának és letelepedhetnének az EU-tagországokban, és részt vehetnének az európai uniós választásokon is.

Verhofstadt a The Timesnak mindazonáltal elismerte, hogy a terv ügyében felmerültek jogi kérdések, és sokan felvetették azt is, hogy mi értelme az EU-tagságnak, ha az egyes országok állampolgárai egyébként is hozzájuthatnak a tagsággal járó előnyökhöz.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását