2024. április 20. - Tivadar

Folyamatosan csökkennek a beruházások

A beruházások volumene 9,3 százalékkal csökkent a harmadik negyedévében, még mindig alapvetően az uniós forrásból finanszírozott fejlesztések visszaesése miatt. A visszaesés jelentősen lefékeződött a második negyedévi 20,3 százalék után.
2016. november 28. hétfő 10:12 - HírExtra
  A költségvetési szerveknél 57,4 százalékkal csökkentek a beruházások a vállalkozások körében viszont 3,3 százalékos volt a növekedés a tavalyi év harmadik negyedévéhez viszonyítva - jelentette hétfőn a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az előző negyedévhez hasonlítva 2,7 százalékkal emelkedtek a beruházások a szezonálisan kiigazított volumenindex tanúsága szerint.

A gép- és berendezésberuházások 4,7 százalékkal nőttek, az építési beruházások 20,6 százalékkal visszaestek éves összevetésben.

 A gumigyártás fut


A feldolgozóiparban a második negyedévi 11,1 százalékosról 15,2 százalékra gyorsult a beruházások növekedési üteme. Néhány kiemelkedő nagyberuházáson túlmenően az ipari vállalkozások többségénél emelkedett a fejlesztési kedv. Kimagaslóan növekedtek a beruházások a gumi-, műanyag és nemfém ásványi termék gyártásában, de az élelmiszer, ital, dohánytermék gyártása területén is.

A mezőgazdaságban 34,7 százalékkal több beruházás valósult meg, mint egy évvel azelőtt a második negyedévi 1,4 százalékos csökkenés után. Ebben a gép- és járművásárlások mellett szerepet játszottak ültetvényekkel kapcsolatos nagyberuházások is.

A építőiparban a második negyedévi 19,4 százalékról 15,7 százalékosra lassult a beruházások visszaesése.

Kiemelkedően, 33,7 százalékkal emelkedtek az idegenforgalmi beruházások a szálláshelyek vendégforgalmának és árbevételének hosszabb ideje tartó növekedése nyomán.

A pénzügyi szektor viszont...

A legjobban, 45,6 százalékkal a pénzügyi, biztosítási tevékenység nemzetgazdasági ágban emelkedtek a beruházások, mivel az új számítástechnikai eszközök beszerzései is növelték a beruházási teljesítményt.

A művészet, szórakoztatás, szabadidő kategóriában a beruházások 21,4 százalékos növekedését a sporttal kapcsolatos fejlesztések - kiemelten uszodák, tornatermek és versenysporttal kapcsolatos nagyberuházások okozták.

A szállítás, raktározás nemzetgazdasági ág beruházásainak volumene - elsősorban az uniós forrásból finanszírozott útépítések és útfelújítások alacsonyabb beruházási teljesítményei miatt - 30,9 százalékkal visszaestek.



Hasonlóképpen az EU-forrásból fedezett fejlesztések 2015. végi befejeződésével nagymértékben csökkentek a beruházások a humán egészségügyi és szociális ellátás ágban 72,8 százalékkal, a közigazgatás, védelem, kötelező társadalombiztosítás ágban 41,1 százalékkal, valamint az oktatásban 22,7 százalékkal.

Az első három negyedévben 14,3 százalékkal maradtak el a beruházások a múlt év azonos időszakától. A gépek és berendezések termelésbe állítása 1,1 százalékkal nőtt, az építési beruházások 28,2 százalékkal estek vissza. A feldolgozó iparban 8,2 százalékos volt a beruházások emelkedése.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását