2019. május 23. - Dezső

Kortárs dzsessz zuzzan

Kortárs európai dzsesszelőadók koncerteznek a következő napokban a budapesti Opus Jazz Clubban. A progresszív, többségében fiatal tehetségeket felvonultató fellépők között lesznek osztrák, német, francia, amerikai és portugál zenészek is.
2016. december 4. vasárnap 13:07 - HírExtra
 

A sorozatot a berlini Julia Kadel zongoratriója nyitotta csütörtökön, december 7-én az osztrák Woody Black 4 játszik az Opusban, két nappal később Michael Wollny német zongoraművész ad szólókoncertet, 14-én a Trio Oliva/Boisseau/Rainey lép fel, végül az Emile Parisien "Sfumato" Quintet zárja a sort - írták a szervezők az MTI-hez eljuttatott ajánlóban.

A Woody Black 4 (Daniel Moser - basszusklarinét; Leonhard Skorupa - basszusklarinét; Stephan Dickbauer - klarinét; Oscar Antoli - klarinét, basszusklarinét) négy klarinét által alkotott felállása nagyon szokatlan. Zenéjük egymástól távol eső zenei területeket képes összekapcsolni a kortárs zenétől a popzenéig, szívesen flörtölnek ez avantgárddal és még disszonáns területekre is elmerészkednek. A bécsi kvartett játékosan él mindazzal a stilisztikai és tonális lehetőséggel, amit minimalista szereposztásuk megenged.

Német arc

A 38 éves Michael Wollny egyike Németország nemzetközileg legsikeresebb dzsessz-zongoristáinak. Egyszerre zenei újító, rendhagyó gondolkodó és népszerű személyiség. Zongorajátékának védjegye a kiszámíthatatlanság, a mindeddig soha nem hallott dolgok folytonos keresése, a bátorság és a legváratlanabb hangok azonnal magától értetődővé tétele. A Call it [em] címmel 2005-ben megjelent bemutatkozó albuma elsöprő sikere óta Wollny megannyi szóló, duó, trió vagy nagy létszámú projekt főszereplője volt. Mostani szólóhangversenye az Opus Fazioli Estek sorozatának kiemelkedő eseménye.


/Stéphan Oliva/


A Stéphan Oliva (zongora), Sébastien Boisseau (nagybőgő) és Tom Rainey (dob) által alkotott trió a hangzások, energiák és drámai ütközések terén szerzett tapasztalatait és elképzeléseit ötvözve hozza létre igényes produkcióját. Jól ismerik a triójáték kihívásait és lehetőségét, nem kisebb zenészek társaságában gyakorolhatták korábban, mint Paul Motian, Fred Hersch, Kenny Werner vagy Joachim Kühn.

Francia fickó


A francia szaxofonos, Emile Parisien zenéjét hazája népzenei hagyománya, a kortárs klasszikus zene szigorú kompozíciós szerkesztésmódja, valamint a free jazz absztrakciója egyaránt inspirálja. Ú kvintettje a 2015-ös Jazz in Marciac fesztiválon mutatkozott be, a tagok azonnal kreatív szimbiózisba kerültek egymással, életre kelt a kölcsönös szabad improvizáció, az erős érzelmek és a humor.

Idén októberben jelent meg Sfumato című albumuk, amelynek stúdiófelvételein Parisien régi barátja és zenésztársa, a harmonikás Vincent Peirani mellett a dzsesszlegenda Michel Portal is muzsikált. Az Opusban fellépő formációjában Julien Touery zongorán, Manu Codjia gitáron, Simon Tailleu nagybőgőn, Mario Costa pedig dobon játszik.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását