2024. április 19. - Emma

Ez volt hétfő este az Országgyűlésben

Az Országgyűlés hétfőn este megtárgyalta annak a huszonhat előterjesztésnek a bizottsági jelentését, amelyről kedden kell szavazniuk a képviselőknek. A parlament e heti első ülésnapja ezt követően napirend utáni felszólalásokkal ért véget.
2016. december 6. kedd 07:04 - HírExtra
A Ház hétfő este tárgyalt arról a huszonhat előterjesztésről, amelyről kedden határoz majd. A legtöbb előterjesztés bizottsági jelentéséről nem alakult ki hosszas vita a képviselők között.

A legtöbb képviselői felszólalás, összesen négy, az egyes energetikai tárgyú törvénymódosítás esetében hangzott el. Ekkor az MSZP nevében Szakács László jelezte, hogy pártja nem támogatja azt a kormánypárti kezdeményezést, amely rendeletalkotási joggal ruházná fel a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatalt (MEKH) a hatósági árak meghatározására. A szocialista politikus kiemelte, a kormányoldal ezzel az előterjesztéssel gyakorlatilag azt akarja elfedni, hogy nem kívánják érvényesíteni az alacsony világpiaci árakat az energiaszektorban.



A Jobbik álláspontját Apáti István ismertette a vitában, az ellenzéki politikus jelezte, támogatják a hivatal rendeletalkotási jogának visszaadását, egyúttal emlékeztetett, pártja korábban nem értett egyet annak elvételével sem, ami szerinte a kormány Brüsszelnek való megfelelése miatt történhetett meg.
Az előterjesztők nevében a fideszes Galambos Dénes vette védelmébe a javaslatot, kiemelve, hogy a hivatal rendeletalkotási joga lehetőséget biztosít arra, hogy Magyarország megvédje a rezsicsökkentést azzal a brüsszeli törekvéssel szemben, amely eltörölné a hatósági árakat a lakossági energiapiacon.

Az ülésvezető elnök lezárta a javaslat bizottsági jelentésének vitáját, és ugyanígy járt el az összes többi vita esetében, amelyben több esetben egyetlen képviselő sem jelentkezett felszólalásra.

Az Országgyűlés egyebek mellett kedden fogadhatja el a közbeszerzési törvény módosítását is, amelyhez hétfőn este szintén nem kívánt hozzászólni egyetlen képviselő sem, hasonlóan a Magyar Corvin-lánc Testületről, valamint a hivatalos statisztikáról szóló törvényjavaslatokhoz, illetve a filmtörvény módosításához.

Napirend után


Napirend utáni felszólalásra három képviselő jelentkezett. A független Kész Zoltán arról beszélt, hogy szerinte Rogán Antal az igazságügyi bizottsági meghallgatásán beismerte: az a dolga, hogy közpénzen egy pártot hatalomban tartson.

Pintér Tamás (Jobbik) a szakmunkások göteborgi Európa-bajnokságán szerzett ezüst- és bronzérmeseket, különdíjat elnyerő magyar versenyzőket méltatta, míg Horváth László (Fidesz) a november 12-i szilvásváradi lipicai lovasközpont átadását idézte fel, mondván, több mint harminc évet kellett várni arra, hogy egy ilyen típusú fejlesztés megvalósuljon.

A felszólalást követően Lezsák Sándor levezető elnök lezárta a napirend tárgyalását, a képviselők kedd reggel 9 órakor folytatják a munkát.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását