2024. március 28. - Gedeon, Johanna

A sztárok is környezettudatosak

5 híresség, Csobot Adél, Keleti Andrea, Imre Géza, Gyetván Csaba és Csecse Attila fogott össze a környezetvédelemért
2016. december 9. péntek 09:05 - HírExtra
Decemberben a fejenkénti átlagos havi 7,8 kg-os papírfogyasztásunk 10-15%-kal, akár 9 kilóra is nőhet a felfokozott ünnepi vásárlási láznak köszönhetően. Ezért ismert és elismert hazai személyiségek csatlakoztak az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés (IKSZ) legújabb programjához, az OkosÖtöshöz, amely játékos módon hívja fel a figyelmet arra, hogy a karácsonyi készülődés során is figyeljünk környezetünkre, a papír, azon belül is az italos kartondobozok szelektív gyűjtésére.

Az IKSZ közösségi oldalán elérhető kvízek és ügyességi játékok által a résztvevők alaposabb ismereteket szerezhetnek a hulladékok újrahasznosításának előnyeiről, folyamatairól. A megszerzett tudás pedig megerősíti a résztvevőket abban, hogy környezetért tett fáradozásainknak kézzelfogható eredménye van: a tisztább környezet, és ráadásul ezt most trendi, „okos” ajándékokkal is díjazzák.

December hónapban 9 kiló papírt használunk el fejenként


Karácsonykor az ajándékok csomagolóanyagai jelentősen növelik papírfelhasználásunkat, ezért decemberben még fontosabb, hogy amikor csak tehetjük, újrahasznosított anyagból készült papírtermékeket vásároljunk illetve szelektíven gyűjtsük a papírhulladékot.

A tejek, gyümölcslevek csomagolásául szolgáló italos kartondoboz 75%-a papír, amely olyan jó minőségű, hogy akár 5-10-szer is újrahasznosítható, persze csak ha a szelektív gyűjtőedénybe helyezzük. Az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés (IKSZ) hosszú távú célja az, hogy 2020-ig legalább minden második italos karton a szelektív hulladékgyűjtőbe kerüljön, ehhez pedig szükség van arra, hogy mindenki tudja: a tejes és gyümölcsleves dobozok szelektíven gyűjthetők.

Az Okos Ötös elnevezésű online játékkal erre a tényre és a környezet védelme érdekében tett mindennapi cselekedeteink fontosságára kívánja felhívni az Egyesülés a figyelmet. Akik még nem, vagy csak részben gyűjtik szelektíven a hulladékot, a környezettudatos játék segítségével megerősítést nyerhetnek abban, hogy az odafigyelés igenis valós eredményeket hoz.

Játszd újra online


Az IKSZ a környezetvédelem ügyét a szívén viselő hírességeket kért fel, hogy támogassák a programot és népszerűsítsék a karácsonyi hangulatú környezetvédelmi applikáció egy-egy játékát. Csobot Adél színész- és énekesnő, Keleti Andrea táncművész, Imre Géza olimpikon párbajtőrvívó, Gyetván Csaba műsorvezető és Csecse Attila „youtuber” olyan csapatot alkot, amely minden korosztályt képes megszólítani.

„Nagy öröm volt számunkra, hogy mind az öt híresség rögtön igent mondott a felkérésre, hiszen az ő pályafutásukat figyelemmel kísérik az emberek, szokásaik milliók számára mutatnak példát. A IKSZ facebook a közösségi oldalát választottuk a játék platformjaként, hogy minél több emberhez eljusson az italos kartondobozok szelektív hulladékgyűjtésének üzenete.



Meggyőződésünk, hogy a játékos tanulás a leghatékonyabb tanulási folyamatok egyike, ezért bízom benne, hogy minél többen játszanak majd az OkosÖtössel, ezáltal újabb ismereteket szerezve az italos kartonok szelektív gyűjtésének fontosságáról és újrahasznosításának lépésiről. Természetesen a tudás mellet „okos” nyereményeket is gyűjthetnek a környezetvédelemre fogékony felhasználók” – mondta Baka Éva, az IKSZ ügyvezető igazgatója.

A játékból megtudhatjuk például, hogy hány italos kartont kell szelektíven gyűjtenünk, ha meg akarunk menteni egy fenyőfát a kivágástól, vagy hogy miért is kell laposra taposni a csomagolóanyagot kidobás előtt.

A játék 2016. december 8.-tól 2017. január 8.-ig játszható az „okos” nyereményekért.

Az OKOSÖTÖS már elérhető az IKSZ közösségi média oldalán:
https://www.facebook.com/italoskarton/app/1136796929769206/
Forrás: Premier Communication
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását