2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Ma van az Emberi Jogok Világnapja

Annak emlékére, hogy 1948-ban ezen a napon fogadták el az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatát, az ENSZ Közgyűlése 1954-ben december 10-ét az Emberi Jogok Világnapjává nyilvánította.
2016. december 10. szombat 13:00 - HírExtra




Az Amnesty International Magyarország az Emberi Jogok Világnapját (december 10., szombat) idén egy egész napos rendezvénnyel ünnepli a Patyolat/Próbaüzemben. A rendezvény során az érdeklődőknek lehetőségük lesz jógázni, megtekinthetik a tárlatvezetéssel és beszélgetéssel egybekötött, a menekültek és menedékkérők életét bemutató I Welcome fotókiállítást, beszélgethetnek a Tíz Igaz Történet antológia íróival, ahol az is kiderül, hogy kik lesznek a következő kötet szerzői, megnézhetik a Grund Színház Hazaviszlek előadását és bulizhatnak is a különböző műfajokat és előadólat felvonultató Human Rhymes koncerten is, ahol fellép Antonia Vai, Jónás Vera, Mc Fedora és Szendrői Csaba. Persze idén sem maradhat el a Slamnesty, amelynek során a slammerek az idei Levélíró Maraton eseteit dolgozzák fel a szövegeikben.

Az év különleges meglepetése, hogy a hagyományos tombola mellett lesz egy úgynevezett Élmény Tombola is, amelyben a résztvevők nem tárgyakat, hanem különleges és felejthetetlen élményeket nyerhetnek. A három díj: kenyérsütés Dragomán György íróval, kávézás Gergely Mártonnal, a Népszabadság főszerkesztő-helyettesével és vacsora Tasnádi Istvánnal, az Aranyélet című sorozat vezető forgatókönyvírójával. A tombola megvásárolható lesz a helyszínen.



Az Emberi Jogok Világnapjának minden évben elmaradhatatlan része a Levélíró Maraton. A világ legnagyobb emberi jogi eseménye során a résztvevők 2015-ben közel 3,7 millió levelet, emailt, SMS-t, fax és Twitter üzenetet küldtek különféle jogsértések áldozatainak, hogy kifejezzék támogatásukat és szolidaritásukat, valamint a hatóságoknak írtak, felszólítva őket, hogy engedjék szabadon a jogtalanul bebörtönzött foglyokat vagy vizsgálják ki a jogsértéseket, és vonják felelősségre az elkövetőket. A siker persze nem marad el: Albert Woodfox és Yecenia Armenta is ezeknek a tavalyi Levélíró Maraton során írt leveleknek köszönheti a szabadságát.

Tessék tenni

Az Amnesty International Magyarország idén is 10 esethez várja a támogató aláírásokat és leveleket. Arra kérjük az embereket, fejezzék ki szolidaritásukat, ragadjanak tollat, és gondoskodjanak róla, hogy az idei történetek is jó véget érjenek. A petíciók és levelek elérhetőek a Levélíró Maraton oldalán, de bátorítunk mindenkit, hogy jöjjön el személyesen is december 10-én szombaton a Patyolatba, és írjon kézzel leveleket és üzeneteket például Annie Alfrednak, az albinizmussal született kislánynak, akit le akarnak vadászni a testrészeinek tulajdonított mágikus erő miatt, vagy a kameruni Ivo Fehnek, aki 10 év börtönt kapott egy SMS továbbküldése miatt, vagy kérjenek kegyelmet Barack Obamától annak az Edward Snowdennek, aki a 21. század egyik legfontosabb emberi jogi vitáját robbantotta ki a titkos megfigyelési programok kiszivárogtatásával. Az esetekről itt talál bővebb információt.

A Levélíró Maraton esetei mellett a szombati rendezvényen résztvevőknek lehetőségük lesz támogatásukról is biztosítani Ahmedet is, azt a Cipruson élő szír származású férfit, akit a múlt héten határzár tiltott átlépése és terrorcselekmény miatt tíz év fegyházra ítélt a Szegedi Törvényszék a 2015-ös Röszke-Horgos határátkelőnél kitört összecsapással kapcsolatban. Az Amnesty International szerint a kődobálás és az irreguláris határátlépés nem egyenlő a terrorcselekmény elkövetésével,és nem igazolhatja ezt a drákóian szigorú döntést, ezért arra kérjük a támogatóinkat, hogy írjanak üzeneteket Ahmednek is szombaton.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását