2024. április 20. - Tivadar

Pénisz-, sperma-, és mellnövelő hatást ígérő étrend-kiegészítőket vont ki a forgalomból a NÉBIH - Frissítve

Három interneten rendelt étrend-kiegészítőt vont ki a forgalomból a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. A termékeken – melyekre szigorú jelölési és bejelentési kötelezettségek vonatkoznak – olyan állításokat tüntettek fel, amilyen hatásokkal az ilyen típusú készítmények nem rendelkezhetnek. Friss: a cég reakciója.
2016. december 13. kedd 15:28 - HírExtra
A NÉBIH az interneten árusított étrend-kiegészítők célellenőrzése során az alábbi három terméket vonta ki a forgalomból.

• 22 napos pénisznövelő tabletta; 22 db-os kiszerelés
• Cum enhancer spermanövelő kapszula; 30 db-os kiszerelés
• ProCurves Plus étrendkiegészítő tabletta; 60 db-os kiszerelés

A termékeket azok forgalmazója, a VitX Production Kft. (8000 Székesfehérvár, Zsombolyai u. 36.) az előírások ellenére az OGYÉI-nek nem jelentette be.

Az étrend-kiegészítőkre vonatkozó speciális előírások szerint e termékek az élelmiszerek kategóriájába tartoznak, így minden további, az élelmiszerekre vonatkozó jogszabálynak is meg kell felelniük. Ilyen például a vásárlók tájékoztatásáról szóló, illetve az élelmiszerekkel kapcsolatos, tápanyag-összetételre és egészségre vonatkozó állításokról szóló rendelet is.

Előbbi előírja, hogy az élelmiszerekkel kapcsolatos tájékoztatás nem lehet megtévesztő, különösen olyan hatással vagy tulajdonsággal nem lehet felruházni a terméket, amellyel az valójában nem rendelkezik. Az engedélyezett állításokat külön EU rendelet tartalmazza. Ezeken kívül csak az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság által értékelés alatt álló állítások használhatóak.

Nem engedélyezett

A termékeken feltüntetett „pénisznövelő”, „spermanövelő” és a ProCurves Plus dobozán feltüntetett női alak, mely a mell formálását igyekszik hangsúlyozni, továbbá a ProCurves Plus honlapján olvasható „mellnövelő” állítások egyike sem engedélyezett. Ezek az állítások túlmutatnak az étrend-kiegészítők alkalmazásától várható, a szervezetre gyakorolt kedvező hatásokon. A feltüntetett állítások tehát a vásárlók megtévesztésére alkalmasak. Emellett a termékek számos jelölési hibával is rendelkeznek.

A NÉBIH – minőség-megőrzési időre és tételszámra való tekintet nélkül – elrendelte a termékek forgalomból történő kivonását, továbbá a forgalmazóval szemben milliós nagyságrendű élelmiszer-ellenőrzési bírságot szabott ki.

A VitX Production Kft. a 2016.12.13.- án a NÉBIH oldalán megjelent hírrel kapcsolatos közleménye:

A hír szerinti 3 étrend-kiegészítő termékünket - melyet a VitX Production Kft. - már több hónapja nem is forgalmazott -,betiltották.

Fontos azonnal megjegyezni, hogy ezen korábban forgalmazott termékeket nem egészségügyi okok miatt tiltották be. A betiltás fő oka, a nem megfelelő címkézés - Minőségét megőrzi helyett Szavatosságát megőrzi szerepelt - a doboz magyar pótcímkéjén, az Európai Unióhoz - nem bejelentett állítások - voltak a termékleírásban, és az Európai Uniós törvényi előírás szerinti bejelentési kötelezettség (50.000Ft-os Notifikáció) elmulasztásán túl, - női alakot ábrázoló címke - volt az étrend-kiegészítőn.

A termékek mind akkreditált laboratóriumban bevizsgáltak és a gyártás helye szerinti országban (Németország, Hollandia, Spanyolország) érvényes forgalmazási engedéllyel kerültek forgalomba, amelyek az egész EURÓPAI Unióra érvényes forgalmazást biztosítanak!!

Az Európai Uniós Jogszabály szerinti Notifikációt, ami előírja cégünknek a TERMÉK CÍMKÉJÉNEK ÉS ADATLAPJÁNAK is a benyújtását (tehát szó nincs bevizsgálás elmaradásáról), sajnálatos módon elmulasztottuk.

Idézet az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés- egészségügyi Intézet (OGYÉI) oldaláról:
„Az étrend-kiegészítőkről szóló EU irányelvnek megfelelően, a 37/2004. (IV. 26.) ESZCSM rendelet életbe lépésével megszűnt az előzetes, kötelező engedélyezés és helyette csak ún. bejelentési (notifikáció) kötelezettség van, ami nem jelent mást, mint a termék címkéjének és adatlapjának benyújtását az OGYÉI-hez.”
Forrás: www.ogyei.gov.hu/etrend_kiegeszitok

Az előbbiekben említett mulasztásunkat, hogy nem tudtunk megfelelni az UNIÓS előírásoknak, nagyon sajnáljuk! Az UNIÓS irányelvek szerinti NÉBIH által kiszabott bírság mértéke ellen felebezünk, mivel a bírság kifizetése cégünknél munkahelyek megszűnéséhez vezethetne.
 
Forrás: NÉBIH/HírExtra
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását