2024. március 28. - Gedeon, Johanna

A magyarok harmada semmit nem tett félre időskorára

A magyarok harmada még semmit nem tett annak érdekében, hogy időskorában anyagi biztonságban élhessen – derült ki a 4Life Direct biztosításközvetítő megbízásából készült országos reprezentatív kutatásból.
2016. december 15. csütörtök 10:05 - HírExtra

 A 30 és 65 év közötti megkérdezettek kétharmada egyáltalán nem rendelkezik megtakarítással időskori ellátására vagy gyógyszereire – 12 százalékuk nem is tervez félretenni –, annak ellenére, hogy a kutatás alapján a válaszadók mintegy 80 százaléka számára az időskori biztonság legfontosabb elemeit a megfelelő egészségügyi ellátás és az anyagiak jelentik.

A 4Life Direct 2016 októberében készíttetett felmérésében arra kereste a választ, hogy a magyarok számára melyek az időskori biztonságérzet legfontosabb szempontjai, illetve a 30 és 65 év közötti korosztály rendelkezik-e már megtakarítással nyugdíjas éveire és időskori ellátására.

A kutatás eredményei azt mutatják, hogy a magyarok számára az időskori biztonság legfontosabb elemeit a megfelelő egészségügyi ellátás, az anyagi biztonság, a megoldott lakhatás, valamint a családi háttér jelentik. A válaszadók ezen szempontok közül a megfelelő egészségügyi ellátást helyezték az első helyre, ezt 80 százalékuk tarja nagyon fontosnak a biztonságérzet megteremtésében.

Csak árnyalatnyival maradt le emögött az anyagi biztonság (76 százalék), valamint a lakhatás (75 százalék) kérdése. A négy szempont közül a legkevésbé fontosnak a biztos családi háttér bizonyult, de még ezt is 66 százalék tartja nagyon fontosnak. A felmérés szerint a nők számára (83 százalék) nagyobb fontossággal bír a megfelelő egészségügyi ellátás, mint a férfiaknak (76 százalék), míg a vidéken élők magasabb arányban (68 százalék) tartják lényegesnek a biztonság megteremtésében a biztos családi hátteret, mint a fővárosiak (58 százalék).

Nem teszünk semmit

Habár az anyagiak rendkívül fontosak az időskori biztonságérzet szempontjából, mégis a megkérdezettek harmada (33%) nem tett még semmit annak érdekében, hogy idős korára anyagi biztonságban élhessen. (A legmagasabb jövedelmi kategóriába tartozók körében alacsonyabb ez az arány, az ESOMAR A státuszú válaszadóknak csak a negyede (24%) nem kezdett el gondoskodni nyugdíjas éveiről.)

A válaszadók 15 százaléka nyilatkozott úgy, hogy időskorában majd a családtagjai fognak gondoskodni róla – ez főként az 50 év felettiekre jellemző. Érdekes, hogy csak nagyon kis arányban gondolkodnak a magyarok azon, hogy időskori ellátásukat és biztonságukat eltartási szerződéssel vagy idősek otthonába költözéssel oldják meg. A 30 és 65 közötti megkérdezettek fele rendelkezik már valamilyen nyugdíjcélú megtakarítással, legyen szó akár önkéntes nyugdíjpénztárról, nyugdíjbiztosításról, vagy akár csak bankszámlán félretett pénzről.

Kifejezetten időskori egészségügyi célokra – kórházi vagy otthoni ellátás, illetve gyógyszerek – még kevesebben, a válaszadók 43 százaléka rendelkezik valamilyen megtakarítással. A megkérdezettek 45 százaléka még nem kezdett el félretenni erre a célra, de tervezi a jövőben, míg 12 százalékuk úgy véli, hogy ennek biztosítása a TB feladata, és nem neki kellene takarékoskodnia. Ez a felfogás különösen a férfiak körében jellemző.
Forrás: Pressinform
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását