2024. április 19. - Emma
Nőtt a vagyoni egyenlőtlenség az eurózónában az európai adósságválság kezdete óta - állapította meg az Európai Központi Bank (EKB) 84 ezer háztartás adatait összegző felmérése.
2016. december 24. szombat 08:30 - HírExtra
 

A pénteken közölt felmérés szerint 2014-ben az eurózóna háztartásainak 5 százaléknyi leggazdagabb része a nettó vagyon 37,8 százalékát birtokolta, míg 2010-ben ez az arány 37,2 százalék volt, miközben a legszegényebb 5 százalék nem rendelkezett nettó vagyonnal.

A felmérés megállapítása szerint nőtt a vagyoni egyenlőtlenség az országok között, mert míg Olaszország, Spanyolország, Portugália és Görögország nehezebben lábalt ki a válságból, addig például a német gazdaság viszonylag gyorsan talpra állt.

Az EKB szerint különösen nagy változások voltak Görögországban és Cipruson, ahol nagyjából 40 százalékot zuhant a medián jövedelem, de Olaszországban, Portugáliában és Spanyolországban is 15 százalékos visszaesés volt 2010 és 2014 között.



Az eurózónában a háztartások medián jövedelme nagyjából 10 százalékkal csökkent 2010 és 2014 között és 104 100 euró volt 2014 végén.

A társdalom alsó vagyoni tizedének nettó medián vagyona csupán 1000 euró viszont a felső vagyoni tizedé 496 000 eurót tett ki. A felsőbb rétegek között pedig további differenciálódás figyelhető meg, csak a lakosság leggazdagabb 5 százalékát vizsgálva a nettó medián vagyon 743 900 euró.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását