2019. március 18. - Sándor, Ede

Sípálya Zágráb központjában

A horvát főváros újabb turisztikai látványossággal készült januárban, miután tavaly elnyerte a Európa legszebb karácsonyi vására címét: Zágráb központjában óriás-műlesikló pályát építettek - tudósított a Jutarnji List című horvát napilap szerdán.
2017. január 4. szerda 18:26 - HírExtra
 

A 165 méter hosszú és 8 méter széles sípálya keddre virradóra készült el, a zágrábi katedrális elől indul és a Jelasics téren ér véget.

A vasszerkezetből összeállított konstrukcióra harminc kamionnyi, vagyis 400 tonna műhót terítettek, amelyet a közeli síközpontban állítottak elő. A műhó szakemberek szerint akár plusz tíz fokig is kitart.

A sípályán szlalomversenyeket is tartanak majd, de január 5-étől 15-ig bárki válthat jegyet és síelhet a pályán. A gyerekek síleckéket is vehetnek helyi oktatoktól. Síbemutatót tart több híresség is, köztük Ivica Kostelic olimpiai ezüstérmes, világbajnok horvát alpesi síző.

Az ötlet a Horvát Síszövetségben született meg. Vedran Pavleknek, a szövetség elnökének elmondása szerint így akartak megemlékezni a Nemzetközi Síszövetség (FIS) világkupa-sorozatának 50. évfordulójára. A tervek Milan Bandicnak, Zágráb polgármesterének is tetszettek, aki zöld jelzést adott az óriás-műlesikló pálya megépítéséhez - mondta Pavlek.

A horvát főváros azután vált igazán látogatottá, hogy 2013-ban az ország belépett az Európai Unióba. Azóta az Adriai-tenger partvidéke mellett egyre több turista keresi fel Zágrábot is. A 790 ezer lakosú horvát fővárosban valamivel több mint 60 ezer turista várta idén az új évet a turisztikai szövetség adatai szerint.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Ön szerint mit várhat a világ Donald Trump elnökségétől?
Trump maga az élő dögvész. Háborút, szegénységet, könnyeket...
Valószínűleg a történelem legmegosztóbb amerikai elnöke lesz, jó pár rossz húzással
Semmi különöset, bár nem szimpatikus.
Semmi különöset, bár szimpatikus.
Jónak tartom Trump kinevezését, a világ jó irányba halad.
Biff Tennen már van, de hol marad Marty Mcfly?
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását