2024. április 25. - Márk
A bíróság sorban szünteti meg a Ligetvédőkkel szembeni engedetlenségi szabálysértési eljárásokat. A Városliget beépítése ellen a polgári engedetlenség eszközeivel is tiltakozó ligetvédőkkel szemben a rendőrség tavaly nyáron többször is testi kényszert alkalmazott és pénzbírsággal sújtotta őket. A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) kifogás-mintája segítségével majd mindegyikük a bírósághoz fordult, és sikerrel járt.
2017. január 5. csütörtök 06:47 - HírExtra
 
A Városliget beépítésének ötlete és kivitelezésének kezdete 2016 egyik legjelentősebb hazai tiltakozási hullámát váltotta ki. A Ligetvédő aktivisták folyamatos jelenléttel tiltakoznak a munkálatok ellen, és tavaly többször konfliktusba keveredtek a kivitelező és biztonsági cégekkel. Ezekben az esetekben a rendőrség rendre a Ligetvédők jogait korlátozta.

Békés tüntetéseiket feloszlatta, az erőszakmentes tiltakozásra kényszerrel reagált, majd büntető és szabálysértési eljárások tömegét indította ellenük. Engedetlenség címén a rendőrség mintegy félszáz tüntetőre szabott ki ötven-százezer forintos pénzbírságokat.

Bíróság elé került

A TASZ az eljárások nagy száma miatt folyamatos jogsegéllyel és mintabeadvánnyal sietett a Ligetvédők segítségére, hogy az állampolgári tiltakozás megítélése ne csak a rendőrségen múljon, hanem bíróság döntsön. Ez az év végére meg is történt, a Pesti Központi Kerületi Bíróság jogerős végzései sorra szüntetik meg a ligetet védő aktivistákkal és szimpatizánsaikkal szembeni eljárásokat. A bíróság ugyanis úgy ítéli meg, hogy a Ligetvédők erőszakmentes tiltakozása nem a közrend és nem a rendfenntartáshoz fűződő közérdek ellen irányult, ezért önkényes döntés lenne szabálysértésnek minősíteni az engedetlenségüket. A TASZ egyetért a bírósággal, a szervezet szerint az engedetlenség nem jogsértő és nem büntethető, amíg az egy erőszakmentes, békés demonstráció során történik.

A bíróság perdöntő jelentőséget tulajdonít annak is, hogy a hatóságok nem a törvény szerint jártak el, amikor a birtokvédelmi határozatot nem közölték a jogszerűen demonstráló ligetvédőkkel, és nem hagytak időt annak önkényes teljesítésére. Mivel a tüntetőkkel szembeni, testi kényszert is magában foglaló birtokvédelmi intézkedésnek így nem volt meg a megfelelő jogi alapja, a szabálysértési felelősség emiatt sem állapítható meg.

Fontos, hogy a bíróság megállította a rendőrséget


„A rendőrség elég hatékonyan tudja elvenni a polgárok kedvét a tiltakozástól a tömeges engedetlenségi szabálysértési eljárásokkal és többtízezres pénzbírságokkal. Éppen ezért nagyon fontos, hogy a bíróság most megálljt parancsolt a rendőrség ebbéli törekvésének” – mondta el Hegyi Szabolcs, a TASZ gyülekezési jogi programvezetője.

Január 10-én, jövő hét kedden délelőtt 9 órától tárgyalja a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság a Közlekedési Múzeumnál tartott Ligetvédő-tüntetés feloszlatásának perét.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását