2024. március 29. - Auguszta

A kormány egy folyamatról beszél

Az élelmiszerek áfacsökkentése egy folyamat része, amely - a gazdaság teljesítőképességének függvényében - tovább folytatódhat a jövőben - mondta a Földművelésügyi Minisztérium (FM) parlamenti államtitkára a 16. Napkori Nemzetközi Böllérversenyen szombaton az MTI-nek.
2017. január 14. szombat 16:16 - HírExtra
 Nagy István kifejtette, hogy a kormány mindig a gazdaság teljesítőképességének megfelelően tud "lépni egyet-egyet előre" ebben az ügyben. Hozzátette, a csökkentést egyszerre nem lehet megtenni, mert az egy "felelőtlen dolog", azt a gazdaság teljesítőképessége nem teszi lehetővé.

Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy a folyamat tavaly kezdődött a sertés tőkehús áfájának csökkentésével 27-ről 5 százalékra, az idén pedig tovább folytatódott a friss tej, a tojás és a baromfihús áfájának 5 százalékra mérséklésével. A baromfihús és a tojás 27-ről, a friss tej áfája pedig 18 százalékról csökkent 5 százalékra - jegyezte meg.

Azon gondolkodtak...

"Azon gondolkodunk, hogyan lehetne a továbbiakban ezt kiterjeszteni" - fogalmazott Nagy István. Szavai szerint ezzel kapcsolatban több nagyon jó kezdeményezés érkezett be a tárcához a terméktanácsoktól, ezek egyike lehet például a tejföl és a túró adótartalmának mérséklése. Rámutatott, ezen termékek előállítása friss magyar tejből történik, fogyasztásuk élénkülését és piaci helyzetüket nagyban erősítené, ha az áfacsökkentés folyamatába ezek a termékek is bekerülhetnének.


Olcsóbban tölthetjük meg a kocsinkat?


Ezt az FM akceptálta, készülnek az ezekre vonatkozó tervek - tette hozzá.

Nagy István hangsúlyozta, hogy hasonló javaslatok érkeznek a hal és a kenyérfélék áfájának csökkentése kapcsán.

Végre


"Ha ezzel végig tudnánk érni a gazdaság teljesítőképességének megfelelően, akkor előbb-utóbb minden alapvető élelmiszer áfája az ötszázalékos kategóriába tartozna, ez pedig egy nagyon nagy segítséget jelentene a magyar családoknak" - fogalmazott Nagy István. Megjegyezte, az eddig életbe lépett csökkentés révén 35-40 ezer forinttal tudta segíteni a kormány a családokat.

A 16. Napkori Nemzetközi Böllérversenyen tizenhat főzőcsapat mérte össze tudását. A Napkorona Udvarházban megtartott rendezvényen kihirdették a böllérek legjobbját, díjazták a legjobb hurkát, toroskáposztát, kolbászt, fogópálinkát, forralt bort, a közönség pedig a legnépszerűbb csapatot választhatta ki.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását