2024. március 29. - Auguszta

Drágul az olaj, jön az infláció

Londoni pénzügyi elemzők szerint számottevő mértékben gyorsítja a közép-európai EU-gazdaságok idei inflációs ütemét a nyersolaj drágulása, de ez önmagában várhatóan nem vezet a monetáris politika szigorításához a térségben.
2017. január 16. hétfő 18:08 - HírExtra
 

Az egyik legnagyobb londoni pénzügyi-gazdasági elemzőház, a Capital Economics szakértői hétfőn ismertetett tanulmányukban kiemelték, hogy a dollárban számolt világpiaci olajár jelenleg 70 százalékkal magasabb az egy évvel ezelőtti szintnél. A ház szerint ennek komoly következményei lesznek a közép-európai gazdaságok inflációs kilátásaira, különös tekintettel arra, hogy az olajárak két évvel ezelőtti meredek esése ezeknek az országoknak a zömében deflációt okozott.

A Capital Economics londoni elemzői azt valószínűsítik, hogy a térség gazdaságaiban az üzemanyagárak kiskereskedelmi áremelkedése az idei egész évben átlagosan 20 százalékponttal lesz magasabb a tavalyinál, és ez egy teljes százalékpontnyit ad hozzá az országcsoport idei átlagos inflációs üteméhez.

Gyorsuló ütemű drágulás

A cég előrejelzése szerint a motorüzemanyagok éves áremelkedési üteme a decemberben mért 12 százalékról márciusig 30 százalékra gyorsul, és mivel a térségi gazdaságok inflációs kosarában a benzin átlagosan 4,5 százalékos súllyal van jelen, e komponens árinflációjának 18 százalékpontos emelkedése a teljes kosárra számolt átlagos térségi inflációt már december és március között 0,8 százalékponttal növeli.

A Capital Economics elemzőinek várakozása szerint azonban ez a hatás a térségi átlagon belül az egyes országokban markánsan eltérő lesz, hiszen a motorüzemanyag súlya is széles határok között mozog az egyes inflációs kosarakban: Szlovákiában a legkisebb 2 százalékkal, Magyarországon a legmagasabb 8 százalékos részesedéssel.

A cég számításai szerint ennek alapján - és figyelembe véve azt is, hogy az üzemanyagárak inflációja az év későbbi szakaszában várhatóan enyhül - Magyarországon a nyersolaj drágulása a december és március közötti időszakban 1,5 százalékpontot, 2017 egészének átlagában mérve 2 százalékpontot adhat hozzá a teljes kosárra számolt inflációs ütemhez.

Marad a cél

A ház londoni elemzői szerint azonban ennek ellenére sem valószínű, hogy az infláció az idén a térség bármelyik országában átlépné a jegybankok által kitűzött célt. Magyarországon a Capital Economics 2017-ben 1,8 százalékos, 2018-ban 2,5 százalékos éves átlagos inflációt vár.

A cég szerint ez azt is jelenti, hogy a nyersolaj drágulásának inflációs következményei önmagukban nem vezetnek a monetáris politika szigorításához a régióban.

A Capital Economics londoni elemzői azzal számolnak, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alapkamata az idén és jövőre is a jelenlegi 0,90 százalékon marad.

Más nagy londoni házak is hasonló magyarországi inflációs és kamatpályát jósolnak a következő hónapokra.

A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének elemzői szintén azt várják, hogy az infláció - elsősorban az energiahordozók és az élelmiszerek árában jelentkező bázishatások miatt - a márciusig tartó időszakban meglódul, és abban a hónapban eléri a 2,8 százalékot éves összevetésben. A ház várakozása szerint utána stabilizálódik, illetve kissé lassulhat a tizenkét havi infláció, majd júliusban ismét felfelé indul.

3 százalék?

A JP Morgan elemzői szerint jó esély van arra, hogy az idei harmadik negyedévben az éves magyarországi infláció átmenetileg eléri az MNB 3 százalékos célszintjét, de 2018 előtt valószínűtlen, hogy tartósan ezen a szinten maradjon.

A cég az idei év végén 2,5 százalékos, 2018 végén 2,8 százalékos tizenkét havi inflációt vár Magyarországon.

A ház londoni elemzői hangsúlyozták ugyanakkor, hogy legalább 2018 közepéig nem várják a 0,90 százalékos MNB-alapkamat módosítását. Véleményük szerint a monetáris politika feszesebbé tételének majdani első lépése az lehet, hogy az MNB kevesebb likviditást szorít ki három hónapos betéti eszközéből a jelenleginél kevésbé agresszív felső limit megállapításával.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását