2024. április 19. - Emma

Ki lesz a baloldal vezetője?

A francia baloldali elnökjelöltek második, vasárnapi televíziós vitájában a nézők 29 százaléka - az első vitához hasonlóan - a Szocialista Párt baloldalához tartozó, protekcionista gazdaságpolitikát hirdető Arnaud Montebourg volt gazdasági minisztert találta a meggyőzőbbnek Manuel Valls volt miniszterelnöknél (26 százalék) és Benoit Hamon volt oktatási miniszternél (25 százalék) - derül ki az Elabe közvélemény-kutatóintézetnek a BFM hírtelevízió számára készült gyors felméréséből.
2017. január 16. hétfő 11:08 - HírExtra
 A baloldali szimpatizánsok körében viszont Hamon lett a győztes 30 százalékkal, Valls került a második helyre 28 százalékkal, míg Montebourg-ra 24 százalék szavazott.

A felmérés arra is rákérdezett, hogy melyik jelölt rendelkezik leginkább az elnöki pozícióhoz szükséges tulajdonságokkal. A nézők 37 százaléka szerint Manuel Vallsnak vannak meg a kellő tulajdonságai a elnökséghez Arnaud Montebourg (30 százalék) és Benoit Hamon (18 százalék) előtt.

A három órán át tartó második vita után a tévénézők 33 százaléka vélte úgy, hogy Benoit Hamon képviseli a legjobban a baloldali értékeket, a második helyen ebből a szempontból Arnaud Montebourg áll 28 százalékkal, míg Manuel Vallsról a nézők 18 százaléka gondolja ezt.

Valls esélyes

A baloldali előválasztás esélyesének Manuel Valls számít, a felmérések szerint az első fordulót biztosan nyerheti, de miután az előnye hétről hétre apad, a második fordulóban akár ki is kaphat. Rajta kívül Montebourg-nak és a baloldali előválasztás meglepetésemberének számító Hamonnak van esélye a felmérések szerint a második fordulóba jutni, és ott megfordítani az eredményt. A televíziós vitákban eddig a volt oktatási miniszter javaslatairól alakultak ki igazi viták, egyebek közt az általános alapjövedelem bevezetését és több menekült befogadását illetően.

Hét jelölt, hat férfi és egy nő indul a francia baloldal államfőjelölt-állító választásán, amelynek első fordulóját január 22-én, a másodikat pedig január 29-én rendezik. Közülük négyen szocialisták: Manuel Valls volt kormányfő, Arnaud Montebourg volt gazdasági, Benoit Hamon és Vincent Peillon volt oktatási miniszterek. Két jelölt, Francois de Rugy és Jean-Luc Bennhamias a Zöldektől érkezik, a hetedik pedig Sylvia Pinel, a nemzetgyűlésben a szocialistákat támogató Radikális Baloldali Párt elnöke.

Emmanuel Macron és a radikális baloldal vezetőjének számító Jean-Luc Mélenchon viszont nem kíván megmérkőzni az elnökjelölti posztért. Mindketten közvetlenül az elnökválasztás áprilisi első fordulójában állnak rajthoz, így 2002-höz hasonlóan több baloldali jelölt is küzd majd a konzervatív jelöltté választott Francois Fillonnal és Marine Le Pennel, a Nemzeti Front jelöltjével.

Nincs esély


Négy hónappal az elnökválasztás előtt valamennyi felmérés azt mutatja, hogy bárki nyeri is meg a baloldali előválasztást, nincs esélye bejutnia a második fordulóba, és a jelenlegi helyzet szerint az államfői székbe Francois Fillon vagy Marine Le Pen ülhet.

Elemzők szerint a televíziós vita célja elsősorban a jelöltek, illetve a baloldal hitelének visszaszerzése a népszerűtlen szocialista kormányzást követően, továbbá a választók mozgósítása az előválasztásra.

A baloldali előválasztáson bármely választásra jogosult francia állampolgár részt vehet, amennyiben aláír egy nyilatkozatot arról, hogy osztja a baloldali értékeket, és befizet a szocialisták pártkasszájába 1 eurót.

Az elnökválasztás első fordulóját 2017. április 23-án, a másodikat pedig május 7-én rendezik meg Franciaországban.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását