2024. március 29. - Auguszta
Ugye Ti is szívesen beülnétek egy Woody Allen vagy Christopher Nolan filmre – még akkor is, ha nem támogatja egyik nagy stúdió sem? A független filmek mindig is részét képezték az filmművészetnek. A Sundance TV most összegyűjtötte, miért érdemes néha átkapcsolnunk a nagy studiófilmekről egy-egy független filmre – higgyük el, nem fogjuk megbánni.
2017. január 17. kedd 06:11 - HírExtra
 
1. Nem kell félni, nem fog fájni

Sokakat kiver a víz a független, vagy a művészfilm kifejezések hallatán. Az csak valamiféle nézhetetlen, négyórás, dögunalmas dolog lehet, ami egy „hatalmas társadalmi problémával” foglalkozik, valami hihetetlenül hatásvadász módon. Pedig ez nincs így, tényleg csupán annyit jelent, hogy nem egy hatalmas filmgyártó-gépezet gyártotta a filmet, rengeteg pénzből. Ettől még szólhat téged is érdeklő témáról, lehet megható, lehet izgalmas, sőt humoros is. Ennek megfelelően műfaja sem csak dráma lehet, egyebek mellett vannak független thrillerek, vígjátékok, animációs filmek, sőt horrorok is. Az internet korában pedig tényleg csak egy pillanat kérdése, hogy egy filmes blogon, vagy portálon utána olvas, érdemes-e megpróbálkoznod a filmmel.


2. Alacsony költségvetés? Nem probléma

Ugye milyen kiábrándító érzés, amikor a kedvenc filmed gonosztevőjét meglátod egy romantikus filmben, jófiúként? A hollywoodi álomgyár általában unalomig ismert klisékkel dolgozik. Egy független filmben biztos nem látsz CGI-hegyeket, néhány kivétellel a sztárok sem túl gyakran teszik bennük tiszteletüket, találkozhatsz viszont egyedi, eddig sosem látott megoldásokkal. A szűk költségvetés egyedi vágásokat, fényeket, hangeffekteket tesz szükségessé, ez pedig gyakran jobban átgondolt megoldásokhoz vezet.


3. Blockbuster, mi az?

Nyilvánvalóan mindenki szeretné, ha a filmje sikeres lenne és minél több emberhez eljutna. A független filmek készítőit azonban nem kötik gúzsba a bevételek hajszolásának szempontjai, az elsődleges szempont a közlésvágy és a művészi koncepció megvalósulása. Így kreativitás kötetlen szárnyalása néhány szörnyű kivételtől eltekintve valami nagyszerű alkotást eredményez.



4. Szívvel-lélekkel

A filmkészítés nem egy könnyű dolog. Ez hatványozottan igaz a független filmekre. A független filmek elkészítéséhez mindenek előtt szenvedélyesen rajongani kell a filmért. Ezeknek az alkotásoknak a készítői sokszor több évet töltenek azzal, hogy leforgassák azokat. Minden percükben érezhető a készítők munkája, szeretete. Őket érdekli, hogy aki megnézi a filmjüket valami többel, jobbal távozzon a moziból. Így e filmek tényleg számítanak, mondandójuk van.


5. A jövő filmrendezői a ma független filmesei

Minden új filmkészítő független filmesként kezdi. Független filmek nélkül nem ismernénk olyan neveket, mint Woody Allen, Christopher Nolan, Darren Aronofsky, Gus Van Sant, Kathryn Bigelow, David Cronenberg, Kevin Smith, Quentin Tarantino, Steven Soderbergh, a Coen fivérek vagy Paul Thomas Anderson és a lista csak folytatódik.


+1. Otthon is nézhetjük őket

Már hazánkban is fogható a világ legnagyobb, legjelentősebb független filmes seregszemléjének tévécsatornája a SundanceTV, ráadásul január 20-ával kezdődően a csatorna tíz napon keresztül tíz díjnyertes film bemutatásával ünnepli meg az idei Sundance Filmfesztivált. Így a világhírű fesztivál ideje alatt, a nézők saját otthonukban is a legjobb független filmeket élvezhetik.
Forrás: Noguchi Porter Novelli
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását