2024. március 29. - Auguszta

Grammy-díjas világsztár az Operában

A négyszeres Grammy-díjas operaénekesnő, a világszerte óriási népszerűségnek örvendő Renée Fleming klasszikus ária- és dalesttel lép fel január 21-én az Erkel Színházban.
2017. január 18. szerda 15:45 - HírExtra
 
A világhírű amerikai szoprán egyike minden idők legismertebb és legsikeresebb operacsillagjainak. Harmincéves pályafutása során több mint kétszázszor lépett színpadra a New York-i Metropolitanben, fellépett Barack Obama elnöki beiktatásán, énekelt Károly walesi hercegnek a Buckingham Palotában, valamint Vaclav Havel néhai cseh elnök meghívására a bársonyos forradalom 20. évfordulójára rendezett ünnepségen.

A New York-ban élő kétgyermekes dívát az opera világán kívül is hatalmas megbecsültség övezi; mindezt jól mutatja, hogy Daniel Boulud sztárséf La Diva Renée néven desszertet alkotott tiszteletére, elneveztek róla egy virágfaját is, a Renée Fleming Irist, néhány éve pedig La Voce by Renée Fleming néven saját parfümmárkát is piacra dobott.

Az operacsillag rendszeresen szerepel a világ legjobban öltözött hírességeinek listáján: fellépőruháit többek között Gianfranco Ferré, John Galliano, Christian Lacroix, Karl Lagerfeld, Oscar de la Renta és Vivienne Westwood tervezik.

Igazi sztár - megalapozottan

A sztár státusz mindezzel együtt komoly művészi alapokon nyugszik. Fleming több mint 50 operát felölelő, hihetetlenül széles repertoárja háromszáz év szerzőit foglalja magában, Händeltől és Mozarttól egészen a kortárs komponistákig. Zenetanár szülők gyermekeként a New York állambeli Rochesterben nevelkedett, énekes diplomáját a világhírű Juilliardon szerezte, a Met színpadán 1991-ben debütált, ahol azóta többek között olyan szerepekben aratott sikert, mint a Grófné Mozart Figaro házasságában vagy a tüdővészben haldokló kurtizán, Violetta, Verdi Traviatájában. Az idei évadban Londonban és New Yorkban is az öregedéstől tartó nagyasszonyt, a Tábornagynét alakítja Richard Strauss A rózsalovagjában.



Az ünnepelt szoprán az utóbbi években egyre szívesebben ad ária- és dalesteket a nemzetközi zenei élet legrangosabb együtteseivel, a leghíresebb dirigensek vezényletével. 2011-es operaházi hangversenyét követően az Erkel Színházban most klasszikus, zongorás koncerten lép a közönség elé. Budapesten is a hangszer avatott német professzora, Hartmut Höll lesz a partnere, aki másfél évtizede kíséri Fleminget a világ minden pontján. Az énekesnő pályafutása kezdete óta szívesen kirándul a jazz műfajába is, vagy adja elő lemezen is Leonard Cohen, a Jefferson Airplane, Peter Gabriel vagy a Muse dalait.

A dalest után a művésznő dedikálja A belső hang - Egy énekes születik című önéletrajzi kötetét, amely számos CD lemezével együtt megvásárolható lesz a helyszínen.

A koncert műsora:
1. rész
Brahms: Ständchen
Die Mainacht
Mondnacht
Meine Liebe ist grün
Wiegenlied
Vergebliches Ständchen
Massenet: Thaïs – Thaïs áriája az I. felvonásból (C’est Thaïs, l’idole fragile...)
Fauré: Öt velencei dal – No.1. Mandolin
Saint-Saëns: Soirée en mer
Delibes: Cadizi lányok

2. rész
Verdi: Otello – Fűzfadal és Ave Maria a IV. felvonásból
Tosti: Április
Donaudy: O del mio amato ben
Cilea: Adriana Lecouvreur – Adriana áriája az I. felvonásból (’Io son l’umile ancella’)
Leoncavallo: Mattinata
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását