2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Illegális bevándorlás - Így védekeznének a sógorék

Kétoldalú államközi megállapodásokkal szabályozná az Európai Unió külső határainak védelmét az osztrák védelmi miniszter, mert szerinte az "az unió részéről sajnos nem sok minden történik" ezen a téren - derül ki abból a Hans Peter Doskozillal készült interjúból, melyet hétfőn jelentetett meg az Österreich című lap.
2017. január 23. hétfő 14:12 - HírExtra
A menekültkérdés európai szintű megoldásának elősegítése érdekében február 8-án a közép-európai országok védelmi minisztereinek tanácskozását tartják Bécsben. A konferencián részt vesznek többek között Szerbia, Bulgária, Románia, Szlovénia, Horvátország, Csehország, Szlovákia és Magyarország illetékesei.

Az osztrák védelmi miniszter a találkozón megállapodást akar kötni a határvédelem biztosításáról, az ehhez szükséges személyi állomány és felszerelés méretéről. "Jelenleg bilaterális szinten csak segítségnyújtás céljából lehet szolgálatot teljesítőket felajánlani, ezért azt szeretnénk elérni, hogy osztrák állomány Ausztrián kívüli határszakaszt is meg tudjon védeni, akár uniós misszió nélkül is" - mondta a miniszter a lapnak.

Bye-bye


A februári miniszteri találkozón elsősorban a Bulgária és Törökország, valamint a Macedónia és Görögország közötti határszakasz védelméről és az unión kívül létesítendő menekültközpontokról lesz szó. A találkozó kiemelten foglalkozik majd azzal, hogy több elutasított menedékkérőt kellene visszaküldeni. Nyomást akarnak gyakorolni Brüsszelre, hogy az EU kössön nemzetközi szerződést a kitoloncoltak visszafogadásáról - olvasható a lapban. "Marokkóval 17 éve folynak tárgyalások hasonló megállapodás megkötéséről" - mondta Doskozil.

 

Előbb-utóbb pedig vége...


A múlt héten a védelmi miniszter a migráció visszaszorítása érdekében az osztrák-szlovák határ ellenőrzését szorgalmazta, mert egyre több embercsempész Szlovákia felé tesz kerülőt. Jelenleg ugyanis Ausztria a magyar, a szlovén és az olasz határszakaszon végez ellenőrzést.


A "szokásos" megkérdezettek


Az Österreich című lap hétfő számában megjelent felmérés szerint az osztrákok 36 százaléka szerint Ausztriának már egyáltalán nem kellene befogadnia menekülteket, 30 százalék úgy véli, hogy 17 000 menedékkérelmi eljárás, vagyis az ideire meghatározott kvóta kevesebb mint fele indulhatna az országban idén.


 

Nem jött össze


A megkérdezettek 13 százaléka jónak tartja a kormány által meghatározott menekültügyi felső határt, 9 százalék pedig nem ért egyet azzal, hogy Ausztria kvótában határozza meg a megindítható menedékkérelmi eljárások számát. A felmérést a Research Affairs osztrák kutatóintézet készítette január közepén hatszáz fő megkérdezésével.


Az osztrák kormány tavalyi döntése értelmében 2016-ban 37 500, 2017-ben 35 ezer, 2018-ban 30 ezer, 2019-ben pedig 25 ezer menedékkérelmi eljárás indulhat az országban. A kisebbik koalíciós párt, az Osztrák Néppárt (ÖVP) - legutóbbi javaslata szerint - integrációs okokra hivatkozva a felére, vagyis 17 500-ra csökkentené Ausztria idei évre előirányzott menekültbefogadási kvótáját.

Tavaly több mint 36 ezer menedékkérelmi eljárás indult meg Ausztriában, vagyis a felső korlát 96 százaléka. 2016-ban tehát feleannyian adták be menedékkérelmüket, mint egy évvel korábban. 2015-ben ugyanis mintegy 90 ezer erre vonatkozó igény érkezett az osztrák hatóságokhoz.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását