2018. május 27. - Hella
A brit legfelsőbb bíróság kedden délelőtt kihirdetett döntése szerint a brit kormánynak előzetes parlamenti jóváhagyást kell kérnie a brit EU-tagság megszűnéséhez vezető folyamat hivatalos elindításához.
2017. január 24. kedd 11:01 - HírExtra
Ezzel a Parlament akár meg is vétózhatja a brit kilépést.

A legfelsőbb bíróság 11 tagja 8:3 ar ányban hozta meg döntését. Ezzel Theresa May miniszterelnök – aki folyamatosan a Brexit mellett érvelt – nagy bajba kerülhet, hiszen a Parlament többsége minden valószínűség szerint nem akarja, hogy Nagy Britannia kilépjen az Európai Unió közösségéből.

Az 50. cikkely életbelépése azt jelenti, hogy az adott orszáég, mely kérelmezi azt, már nem fordulhat vissza, biztosan kilép az EU-ból, hogy milyen feltételek mellett azt a felek a tárgyalásokon döntik el. Eddig úgy nézett ki, Theres May mindenképpen elindítaná az 50. cikkely rendelkezéseit, egyszemélyben vállalva a sorsdöntő lépést.

A mai döntéssel azonban kénytelen lesz megszavaztatni a Parlamenttel is a kérdést.

Korábban a Legfelsőb Bíróság kimondta azt is, amennyiben az 50. cikkely életbelép, és lezajlanak a tárgyalások, annak eredményét meg kell szsvaztatni a Parlamenttel, addig nem iktathatja be a kormányzat. Már ekkor lehetett tudni, hogy nem lesz könnyű dolga May-nak, sőt olyan csiki-csuki helyzet alakulhat ki, hogy Nagy-Brittania lezárja a tárgyalásokat visszalépni már nem tud, de hivatalosan kilépni sem az esetleges Parlamenti vétó miatt.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Ön szerint mit várhat a világ Donald Trump elnökségétől?
Trump maga az élő dögvész. Háborút, szegénységet, könnyeket...
Valószínűleg a történelem legmegosztóbb amerikai elnöke lesz, jó pár rossz húzással
Semmi különöset, bár nem szimpatikus.
Semmi különöset, bár szimpatikus.
Jónak tartom Trump kinevezését, a világ jó irányba halad.
Biff Tennen már van, de hol marad Marty Mcfly?
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását