2024. március 28. - Gedeon, Johanna
Rendkívül élénk az érdeklődés az újépítésű lakások iránt a XIII. kerületben, de szerencsére a kínálat is tudja követni ezt. Mivel a használt lakások szinte azonos árban vannak az újakkal, így az átadások szaporodásával várhatóan beindul az árcsökkenés a használt ingatlanok piacán.
2017. január 29. vasárnap 08:04 - HírExtra
 
Nagyon sok építési engedélyt adott ki az elmúlt hónapokban az önkormányzat, és rendkívül erős most az érdeklődés a vevők részéről az újépítésű ingatlanok iránt a XIII. kerületben. Annál is inkább, mert sok építkezés már elkezdődött, ami általában meggyőzi a vásárlókat arról, hogy érdemes lépni - hívta fel a figyelmet Tóth Viktória, a Balla Ingatlanirodák kerületi irodájának vezetője.

Sok az újépítésű lakás


A XIII. kerületben szépen szaporodnak az újépítésű fejlesztések, mind Angyalföld, mind pedig Újlipótváros esetében. Akadnak közöttük kisebb, 6-8 lakásos társasházak, de vannak kifejezetten nagy projektek, mint például a Divinus lakópark, mely három ütemben épül, és összességében egy 306 lakásos fejlesztésről van szó.



Első üteme, azaz 126 darab lakás várhatóan 2018 májusára elkészül, de az építkezés már zajlik, így a vevők egyre nagyobb bizalommal tekintenek a fejlesztésre - jelezte az ingatlanközvetítő, aki szerint csak olyankor szokott komolyabb gond lenni a vevői bizalommal, amikor azt látják, hogy egy építkezés áll, hosszú hónapokig nem történik semmi.

Az első átadásokra hamarosan sor kerül a XIII. kerületben: idén nyáron megkezdődik például a birtokbaadás a közepes méretű Rokolya Residence-nél, ahol a közeli átadási időpont miatt a lakások nagy része már el is kelt. Ez a projekt Angyalföldön található, ahogy a Divinus lakópark is, de Újlipótvárosban is várhatók nagyobb fejlesztések, ezek azonban még képlékeny állapotban vannak - tette hozzá Tóth Viktória.

Ezeknél az újépítésű lakásoknál 450-490 ezer forintos induló négyzetméterárra számíthatunk. Ez az összeg a nagyobb méretű lakásokra vonatkozik, hiszen a kisebbek ára fajlagosan mindig magasabb. Ráadásul az árak jelentős mértékben függnek az elhelyezkedéstől, így egy jobb lokációban elhelyezkedő újépítésű társasházi lakás lényegesen drágább, mint az említett induló ár.

Az újépítésű lakások iránti számottevő kereslet összefügg a CSOK iránti jelentős érdeklődéssel is. Mint Tóth Viktória elmondta, sokan vásárolnának lakást a támogatás felhasználásával, azonban gyakran gondot okoz az alsó négyzetméterkorlát, mely a hasznos alapterületre vonatkozik. Utóbbi pedig nem egészen ugyanaz, mint az építtetők által megadott bruttó alapterület. A nagyobb, nappali plusz három hálószobás, 80 négyzetméteres lakásokkal már nem lenne gond a CSOK szempontjából, ezekhez viszont bőven kell az önerő, hiszen az áruk 40 millió forint felett alakul.

Megállt az áremelkedés, egyre nő az alku

Az újépítésűek mellett persze komoly igény mutatkozik a használt panellakások iránt is. Az újlipótvárosi és az angyalföldi árak elég messze esnek egymástól. Míg például egy egy plusz két félszobás, 53 négyzetméteres panellakás eladási ára az angyalföldi Madarász Viktor utcában 17,5 millió forint, addig egy újlipótvárosi, Kárpát utcai, ugyancsak 10. emeleti, viszont 68 négyezetméreres panellakás már 28 millió forintba kerül.

Az árak most magasnak mondhatók a korábbi évek árszintjéhez képest, de az is egyértelműen érezhető, hogy egy ideje már nem emelkednek tovább - hívta fel a figyelmet az ingatlanközvetítő. A tulajdonosok persze igyekeznek minél drágábban értékesíteni lakásaikat, ami látszik a hirdetési árakon, a vevők azonban nem érdeklődnek a túlárazott ingatlanok iránt.

Ennek köszönhetők az egyre keményebb alkuk is: a vevők könnyedén bemondanak 2,5-3 millió forinttal kisebb ajánlatot bármely lakás vásárlása során, ami adott esetben a lakás eladási árának több mint 5 százaléka. Ráadásul még az újépítésű lakásoknál is próbálnak alkudozni, ez azonban nem működik, hiszen az új beruházásoknál fix árakról van szó - hangsúlyozta Tóth Viktória.

Kevesebb a készpénzes vevő, drágák a bérlakások

Az érdeklődők száma persze nem csökken, eladó lakások is akadnak bőven, ugyanakkor az megfigyelhető, hogy kevesebb a készpénzes vevő. Sokan próbálnak CSOK-ra, lakástakarékpénztári megtakarítást felhasználva, és hitelre vásárolni ingatlant. Befektetők is vannak persze még a piacon, de ők elsősorban az az újlipótvárosi, felújítandó ingatlanokat keresik, és nagyon keményen alkudnak. Egy részük jellemzően felújítja és továbbértékesíti az ingatlant, míg egy más részük bérbeadásra vásárol, de ők kifejezetten a kisméretű lakásokra vadásznak, melyekből viszonylag kevés van Újlipótvárosban.



A 20-24 négyzetméteres lakások eladási ára 15-16 millió forint környékén alakul, de ehhez az összeghez még hozzájön a felújítás költsége. Ezt követően 90-100 ezer forintért tudják kiadni ezeket a lakásokat a tulajdonosaik, de csak akkor, ha korszerűsítve, gépesítve, illetve részben bútorozva is vannak. Ügyfelek egyébként 160 ezer forintos bérleti díjig jelentkeznek a nagyobb lakások esetében is, az ennél drágább bérlakásokat már nem egyszerű kiadni.

Tóth Viktória várakozásai szerint az elkövetkező hónapokban, években az újépítésűek piaca stabil marad, ez viszont rányomja a bélyegét a használt lakások piacára. Annál is inkább, mert jelen helyzetben közel azonos árban van egy használt lakás a kerületben, mint egy teljesen új, ahol első tulajdonos tud lenni a vevő, ráadásul még kedvezményeket, például illetékkedvezményt is igénybe vehet. Ennek következtében a használt lakások árai az elkövetkező egy-két évben várhatóan visszaesnek, akár panelról, akár téglaépítésűről legyen szó.
Forrás: Balla ingatlan
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását