2018. május 27. - Hella

Terrorista nem lehet menedékkérő - Végre

Elutasítható a menedékjog iránti kérelem, ha a kérelmező terroristahálózat tevékenységeiben vett részt, és nem szükséges, hogy a menedékkérő személyesen terrorcselekményeket kövessen el - mondta ki ítéletében az Európai Unió Bírósága kedden.
2017. január 31. kedd 14:15 - HírExtra
A luxembourgi székhelyű bíróság indoklásában úgy vélekedett, hogy a menekültként való elismerés elutasítása nem korlátozódik a terrorcselekmények tényleges elkövetőire. Az elutasítás azokra a személyekre is kiterjedhet, akik olyanok toborzását, szervezését, szállítását vagy ellátását végzik, akik egyebek között terrorcselekmények elkövetése, tervezése vagy előkészítése céljából a tartózkodási helyük vagy állampolgárságuk szerinti államtól eltérő országba utaznak.

Elősztori

Az ügy előzménye, hogy 2006-ban a marokkói állampolgárságú Mostafa Lounanit a brüsszeli büntetőbíróság hatéves szabadságvesztésre ítélte, mivel irányítója volt a Marokkói Harcosok Iszlám Csoportja nevű, terroristacsoportnak minősített szervezet belgiumi sejtjének. A belga bíróság szerint Lounani "aktívan részt vett egy önkéntesek Irakba küldését célzó hálózat megszervezésében", valamint hamis okiratokat készített és jogellenesen tartózkodott Belgiumban.2010-ben Lounani a belga hatóságoknál menedékjog iránti kérelmet terjesztett elő arra hivatkozva, hogy amennyiben visszatér származási országába, üldöztetés vár rá. Indoklása szerint fennáll annak a kockázata, hogy a belgiumi elítélését követően a marokkói hatóságok radikális iszlamistaként és dzsihadistaként kezelik. Kérelmét a belga hatóságok elutasították.

Az uniós bíróság megállapította, hogy a rendelkezésre álló adatok szerint Lounani személyesen nem követett el terrorcselekményeket, és nem derül ki egyértelműen, hogy ilyen cselekmények felbujtója lett volna, vagy azok elkövetésében részt vett.

Nem az ő hatáskörük


Ugyanakkor arra emlékeztetett, hogy a nemzetközi védelem iránti kérelem végső értékelése a nemzeti bíróság és az illetékes nemzeti hatóságok feladata. Kiemelték, hogy jelzésértékű és érdemes figyelembe venni, hogy a belga hatóságok szerint Lounani irányító tagja volt egy nemzetközi dimenziójú terroristacsoportnak, amelyet 2002-ben felvettek az Egyesült Nemzetek szankciók hatálya alá tartozó személyeket és szervezeteket azonosító jegyzékébe.

A csoport tevékenysége nemzetközi dimenzióval rendelkezik, valamint Lounani részt vett útlevelek hamisításában, és segített olyan önkénteseknek, akik Irakba szándékoztak menni.

A bíróság szerint az ilyen cselekmények igazolhatják a menekültként való elismerés kizárását.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Ön szerint mit várhat a világ Donald Trump elnökségétől?
Trump maga az élő dögvész. Háborút, szegénységet, könnyeket...
Valószínűleg a történelem legmegosztóbb amerikai elnöke lesz, jó pár rossz húzással
Semmi különöset, bár nem szimpatikus.
Semmi különöset, bár szimpatikus.
Jónak tartom Trump kinevezését, a világ jó irányba halad.
Biff Tennen már van, de hol marad Marty Mcfly?
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását