2024. március 28. - Gedeon, Johanna

London "skót" lesz a skótokkal

London a 2020-ig tartó jelenlegi parlamenti ciklusban nem járul hozzá ahhoz, hogy a skót kormány újabb népszavazást írjon ki Skócia függetlenné válásáról - mondta a The Herald című skót hírportál csütörtöki tudósítása szerint Sir Michael Fallon brit védelmi miniszter.
2017. február 3. péntek 07:36 - HírExtra
Fallon, aki a brit királyi haditengerészet skóciai támaszpontjain tett látogatást, a The Heraldnak nyilatkozva kijelentette: Nicola Sturgeon skót miniszterelnöknek "nincs felhatalmazása" új népszavazás kiírására a skót függetlenségről. Arra a kérdésre, hogy a brit kormány lehetővé tenné-e az újabb skóciai referendumot, Sir Michael csak annyit válaszolt, hogy "ezt felejtsék is el".

A skót függetlenségről 2014 szeptemberében tartottak már egy népszavazást, amelyen az elszakadást ellenző tábor győzött 55,3 százalékos többséggel.

Fallon a The Heraldnak adott csütörtöki interjúban kijelentette: a skót kormány "néha úgy tesz, mintha megnyerte volna a 2014-es népszavazást", ezért emlékeztetni kell arra, hogy nagyon egyértelmű többség szavazott Skócia kiválása ellen.

Maradnának

A brit EU-tagságról tavaly június 23-án tartott népszavazáson országos átlagban a választók 51,9 százaléka a kilépésre, Skóciában viszont 62 százalék a bennmaradásra voksolt, és Nicola Sturgeon azóta több nyilatkozatában ismét felvetette Skócia függetlenné válásának lehetőségét.

Kifejtette azt az álláspontját is, hogy ha a skót parlament az újabb függetlenségi népszavazás mellett dönt, akkor nemigen lenne elképzelhető, hogy annak a brit kormány útját állhatná.


Útját állnák?


A skót miniszterelnök néhány napja az STV skót kereskedelmi televízió hírműsorában is kijelentette: a függetlenségi népszavazás kérdését napirenden kell tartani, mert nem szabad megengedni, hogy Skóciát a brit kormány "belesodorja a hard Brexit szakadékába". A brit politikai szótárban meghonosodott "hard (kemény) Brexit" kifejezés azt a forgatókönyv-változatot jelenti, amelynek alapján az Egyesült Királyság az EU-tagság megszűnésével együtt kivonul az Európai Unió egységes belső piacáról is.

A bukás előtt állnak?

Theresa May brit miniszterelnök már a múlt hónapban, a brit kormány Brexit-tárgyalási célkitűzéseit ismertető beszédében kizárta annak lehetőségét, hogy Nagy-Britannia az EU egységes belső piacának tagja maradjon uniós tagságának megszűnése után. May érvelése szerint ugyanis ehhez Nagy-Britanniának olyan feltételeket kellene teljesítenie, mintha nem is lépett volna ki az EU-ból.



Sturgeon az STV minapi interjúműsorában "abszolút életfontosságú követelménynek" nevezte, hogy Skócia az EU belső piacán maradhasson a brit EU-tagság megszűnése után is, mivel szavai szerint ettől skóciai munkahelyek, beruházások, valamint az egész lakosság életszínvonala függ.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását