2018. május 25. - Orbán

Folyik az ország

Magyarország folyóin már 550 kilométeren van érvényben első-, másod- vagy harmadfokú árvízi készültség. A belvízzel elöntött területek nagysága csökkent, mintegy 38 ezer hektár - közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) hétfőn az MTI-vel.
2017. február 13. hétfő 13:05 - HírExtra
Az Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT) hétfői jelentése szerint a belvíz miatt tizenhét szakaszon másodfokú, huszonegyen elsőfokú készültség van érvényben. A belvízzel elöntött terület nagysága már csak valamivel több mint 38 ezer hektár, melyből mintegy 21 ezer hektár vetés-szántó. A legnagyobb elöntések továbbra is a Körösök és a Közép-Tisza vidékén vannak.

Az időjárási helyzet a belvízi védekezést segíti, ugyanis a következő napokban sem várható számottevő csapadék, s az éjszakai fagyok és a nappali felmelegedés is elősegíti a belvíz folyamatos levezetését - derül ki a jelentésből.

550 kilométer


Árvíz miatt Magyarországon összesen 550 kilométeren van érvényben készültség. Hétfőre több helyen mérsékelték a harmadfokút: jelenleg a Tisza, a Sajó és a Bodrog egyes szakaszain - összesen 146 kilométeren - van ekkora készültség, másodfokú pedig csak a Tiszán van 32 kilométeren. Emellett 372 kilométeren - a Tiszát, a Keleti-főcsatornát, a Lónyay-főcsatornát és a Bodrogot érintően - elsőfokú árvízvédelmi készültség van érvényben.


A Tisza - fotó: 24.hu


Az OMIT jelentése szerint a Tisza Dombrád térségéig jégmentes, alatta Tiszalökig 10-30 százalékos jégzajlást észleltek. A vasárnap még a tiszanagyfalui kanyarban beékelődött jégtorlasz tovább csúszott lefelé a folyón és áthaladt a tiszalöki erőműn.

Tiszalökön volt a legmagasabb a vízállás


Tiszalök-alsón a legmagasabb vízállást vasárnap 22 órakor rögzítették, azóta 4 centimétert apadt a vízszint, az árhullám jelenleg Tiszadob térségében tetőzik. Tiszapalkonyánál és Tiszakeszinél jelenleg első fok feletti vízállásokat mérnek, akárcsak a Bodrogon Felsőbereckinél és Sárospataknál. A Túron, a Szamoson, a Krasznán, a Körösök vízrendszerén és a Maroson is tovább folytatódott az apadás, fokozat alatti vízállásokat észlelnek.


Fotó: 24.hu
 

Az előrejelzések szerint mivel a tiszalöki erőművön áthaladt a jégtorlasz, Tiszalökig további lassú apadás várható. Lejjebb, Tiszadob és Tiszakeszi között hétfőn várható a vízszintek tetőzése. A Tisza-tótól kezdődő szakaszokon az első fokot megközelítő, helyenként azokat meghaladó vízállások várhatóak. A mellékfolyók közül a Bodrog vízrendszerén levonuló árhullám Felsőbereckinél várhatóan hétfőn tetőzik, Sárospataknál még további néhány centiméteres vízszintemelkedéseket okozhat.

Nem várható több csapadék

A legfrissebb meteorológiai előrejelzések alapján a következő időszakban a vízgyűjtők nagyobb részén napközben fagypont felett alakul a hőmérséklet, de a hegyvidéki területeken, illetve Kárpátalján napközben is fagypont közelében vagy az alatt marad a hőmérséklet.

Említésre méltó csapadék gyakorlatilag sehol sem várható. Ez az időjárás kedvező az árvízi helyzet szempontjából, jelentékeny mennyiségű újabb jégképződéshez nem lesz elég hideg, de ahhoz igen, hogy a folyók vízutánpótlása alacsony szinten maradjon - olvasható az OMIT jelentésében.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását