2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Tunézia tojik a fejünkre

Tunézia nem támogatja azt a felvetést, hogy menekülttáborokat alakítsanak ki területén a Földközi-tengerből kimentett emberek elhelyezésére - jelezte az észak-afrikai ország miniszterelnöke egy keddi német lapinterjúban, Angela Merkel kancellárral folytatandó megbeszélése előtt.
2017. február 14. kedd 16:25 - HírExtra
Az arab tavasz sikerországaként számon tartott Tunézia kormányfője, Jusszef Sahíd a Bild című lapban közölt interjúban kiemelte, hogy hazája "nagyon fiatal demokrácia", és nincsenek "kapacitásai" annak az elképzelésnek a megvalósítására, hogy az Európai Unióval együttműködésben menekülttáborokat üzemeltessenek területén.

"Nem hiszem, hogy ez működne, a megoldást Líbiával kell megtalálni, az az egyetlen járható út" - tette hozzá Sahíd.

A nemzeti egységkormány tavaly megválasztott 41 éves vezetője elutasította, hogy hazájának hatóságait bármilyen felelősség terhelné a tavaly karácsony előtt Berlinben egy elutasított tunéziai menedékkérő, Anis Amri által végrehajtott iszlamista terrormerényletért.

Ááááá, dehogy!

A tunéziai hatóságok "nem hibáztak", és "Amri nem volt terrorista, amikor 2011-ben elhagyta az országot". Semmi nem utalt arra, hogy szélsőséges iszlamista lesz belőle, radikalizálódása Olaszországban ment végbe, amikor börtönbe került - mondta Jusszef Sahíd.


A terrorista állat balra, a 39 emberéletet követelő támadása utáni gyász jobbra



Azzal kapcsolatban, hogy Anis Amrit azért nem tudták Németországból hazatoloncolni, mert nem volt úti okmánya, és új papírjai csak a merénylet után jutottak el Tunéziából Németországba, a kormányfő azt mondta, hogy a tunéziai hatóságok "korrektül jártak el", és "mindig is szoros kapcsolatban voltak" a német partnerekkel.

Ezer, nagyon kevés ember


Az együttműködés most is jó, de "egyértelmű bizonyítékok kellenek a német hatóságoktól arról, hogy valóban tunéziaiakról van szó" a hazatoloncolásra jelölt emberek esetében - mondta Jusszef Sahíd. Azonban nagyon kevés, talán csak ezer ember ügyét kell rendezni.

A legnagyobb gondot nem Tunézia okozza Európának, hanem "a Líbiából Olaszországba induló menekültek" - húzta alá.


Valamikor, 300 ember is sok


Tunéziában a Zin el-Abidin ben Ali elnök hatalmának megdöntését eredményező 2010-2011-es "jázminos forradalom" óta óriási az elégedetlenség a nagy munkanélküliség, a szegénység és a társadalmi kirekesztés miatt. Emellett 2011 óta az országot többször is véres dzsihadista merényletek rázták meg.

Anis Amri december 19-én egy kamionnal behajtott a német főváros központjában fekvő Breitscheid téren felállított karácsonyi vásárban szórakozó tömegbe, 12 ember meghalt, 53 ember megsebesült. Ez volt az utóbbi évek legsúlyosabb terrortámadása Németországban.

Az elkövető a merénylet előtt felesküdött az Iszlám Állam nevű terrorszervezet szolgálatára. Utána Hollandiába, majd Franciaországba menekült, és december 23-án felbukkant az olaszországi Milánóban, ahol rendőrökkel folytatott tűzharcban meghalt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását