2024. március 28. - Gedeon, Johanna
A NASA Spitzer űrtávcsöve felfedezett egy Föld-szerű bolygókkal teli naprendszert. Mindegyik bolygón adottak a feltételek ahhoz, hogy legyen rajta víz, három bolygó pedig lakhatónak tűnik, a csillagtól való távolságuk se nem túl nagy, se nem túl kicsi, ezeken a hőmérséklet, és úgy általában a körülmények hasonlóak a Földéhez, ezért ezeken alakulhat aki a legnagyobb valószínűséggel élet. A felfedezésről a kutatók a Nature magazinban számoltak be.
2017. február 23. csütörtök 09:59 - HírExtra
 
A rendszer tőlünk körülbelül 40 fényévnyire van, ami csillagászati értelemben egész közelinek számít. A közepén lévő TRAPPIST-1 nevű csillag a mi Napunkhoz képest sokkal gyengébb, kisebb fény- és fűtőhatású, úgynevezett ultrahűvös törpecsillag.


A rendszerben az az egyik leglenyűgözőbb, hogy mind a hét hasonló bolygó nagyon közel esik egymáshoz.

Az egyik bolygón állva látnánk a szomszéd bolygókon a nagyobb természeti jelenségeket, felhőket, viharokat, szabad szemmel kivehetőek lennének a hegyek, vizek.

A NASA kutatói nagyon belelkesedtek a felfedezéstől, főleg azért, mert most nagyobb erővel folytathatják a TRAPPIST1-rendszer vizsgálatát, mostantól az oxigén és a metán, és más gázok nyomai után kutatnak, hogy ezek alapján ki tudják következtetni, milyen az egyes bolygók felszíne.

Thomas Zurichen a NASA washingtoni központjának egyik vezetője azt mondta, hogy ez a felfedezés kulcsfontosságú lehet a Földön kívüli élet megtalálásában. "Megválaszolni azt, hogy "egyedül vagyunk-e" az egyik legfontosabb tudományos kérdés, és megtalálni három egymáshoz ilyen közel lévő lakható bolygót kiemelkedő lépés ebben a munkában." – mondta.
Forrás: index
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását