2018. május 27. - Hella

Az Iszlám "Állam" vagy a kurdok az ellenségek?

A korábban az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet uralta észak-szíriai Báb város felszabadítása után a török hadművelet következő állomása a szíriai kurd Népvédelmi Egységek (YPG) nevű milícia ellenőrzése alatt álló Manbídzs lesz - jelentette ki Recep Tayyip Erdogan török elnök kedden az isztambuli Atatürk nemzetközi repülőtéren, pakisztáni hivatalos útja előtt tartott sajtótájékoztatóján.
2017. február 28. kedd 12:55 - HírExtra
Erdogan hangsúlyozta, hogy az a térség az araboké és nem az YPG-é. Kizárta az együttműködés lehetőségét a Szíriai Demokratikus Erők (SDF) nevű, Washington támogatását élvező ellenzéki szervezettel, amelynek nagy részét az YPG milicistái képezik. A kurd fegyvereseknek vissza kell vonulniuk az Eufrátesz folyó keleti partjára, amit többszöri kérés ellenére még mindig nem tettek meg - hangoztatta.

Hozzátette, hogy az Iszlám Állam szíriai fellegvárát, Rakkát is megtisztítják majd és visszaadják jogos "tulajdonosainak".

Mindezzel együtt leszögezte, hogy Törökországnak nem áll szándékában Szíriában állandó katonai jelenlétet biztosítani.Erdogan arról is beszámolt, hogy Törökország nem tudott megállapodni az Egyesült Államokkal az Ankara által Szíriában kialakítani kívánt biztonsági és repüléstilalmi övezet kérdésében.

A török haderő tavaly augusztus 24-én Eufráteszi Pajzs fedőnéven hadműveletet indított Észak-Szíriában az ellenzéki Szabad Szíriai Hadsereggel (SZSZH) karöltve, hogy térnyerésüket megakadályozva megtisztítson egy ötezer négyzetkilométeres - határ menti - területet az általa terroristának tekintett csoportoktól, az Iszlám Állam mellett a Népvédelmi Egységektől.

Az ankarai vezetés attól tart, hogy a kurdok megerősödése a határ szíriai oldalán a törökországi kurd autonómiatörekvéseket is felélénkíti. A török hadsereg és az SZSZH együtt jelenleg körülbelül 2200 négyzetkilométernyi területet ellenőriz a régióban.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Ön szerint mit várhat a világ Donald Trump elnökségétől?
Trump maga az élő dögvész. Háborút, szegénységet, könnyeket...
Valószínűleg a történelem legmegosztóbb amerikai elnöke lesz, jó pár rossz húzással
Semmi különöset, bár nem szimpatikus.
Semmi különöset, bár szimpatikus.
Jónak tartom Trump kinevezését, a világ jó irányba halad.
Biff Tennen már van, de hol marad Marty Mcfly?
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását